Strudel cu mere (2)



Reteta de la Rita Ilies

Ingrediente aluat:

500 g făină
100 g zahăr
o linguriță cu sare
drojdie uscată ( 14 g )
300 ml lapte cald
350 g unt moale ( nu topit )

Ingrediente umplutură:
2-2,5 kg mere
200 g zahăr
100 g unt
2 plicuri vanilie
o linguriță cu scorțișoară
coaja rasă de la o portocală/lămâie

Frământăm toate ingredientele, înafară de unt. Vom obține un aluat elastic pe care îl vom lăsa la dospit până când își va dubla volumul.
Între timp, întindem o bucată de folie alimentară peste care punem untul. Acoperim cu o altă bucată de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor întindem untul între cele două folii. Avem nevoie ca untul să aibă 20x25cm. Punem untul la frigider.
După ce aluatul a dospit îl mai frământăm puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi îl întindem în așa fel încât să cuprindă untul.
Așadar, punem untul în mijlocul aluatului întins și începem să-l împachetăm. Cu o pensulă eliminăm excesul de făină.
Începem cu laturile laterale, întindem cu sucitorul tapetat cu făină, apoi încheiem cu celelalte două laturi rămase. Împachetăm aluatul în folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.

După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, îl întindem pe blatul tapetat cu făină și-l împăturăm din nou, de această dată în 3. Repetăm procedeul de 3 ori. După ultima împachetare lăsăm aluatul la frigider pentru o noapte.

Pentru umplutură avem nevoie de o tigaie/cratiță încăpătoare. Topim untul, adăugăm zahărul și amestecăm continuu preț de 20-30 de secunde. Călim merele curățate și tăiate cubulețe în siropul obținut. Când merele au devenit al dente adăugăm vanilia și scorțișoara.

Întindem aluatul și îl tăiem în două ( trebuie să obține două ștrudele ). Cu un cuțit împlărțim fiecare bucată de aluat în 3 părți egale. Nu trebuie tăiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.
După ce am pus merele luăm fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celălalt obținând astfel o frumoasă împletitură. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.

Încingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un ouă bătut cu lapte și-l coacem la 170 de grade până când acesta va deveni auriu.

Se poate servi cu înghețată sau cu un sos fin de vanilie.
Poftă bună!


Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul eCulinary Rainbows



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu