Prajitura cu foi si doua creme




 Reteta de la Maria Udrea

INGREDIENTE:

Pentru 3 foi coapte pe dosul tavii(26/40 cm):
2 galbenusuri
10 linguri zahar
10 linguri apa
5 linguri ulei
5 linguri lapte
faina cat cuprinde
1 plic praf de copt(10 g)
1 varf lingurita bicarbonat
1 lingurita sare

Pentru crema:
1 L lapte
8 linguri faina
4 galbenusuri
4 linguri zahar
100 gr ciocolata alba
100 gr ciocolata neagra
200 gr unt(65%)
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita esenta de lamaie
1 lingurita sare
Pentru decor:
1 lingurita ness

MOD DE PREPARARE:
Pentru foi, punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara la foc mic si mestecam in el sa nu se arda.
Punem si apa la incalzit, iar cand zaharul s-a diluat, adaugam apa fierbinte si mestecam energic.
Lasam vasul pe foc pana se dilueaza tot zaharul care se mai intareste la contactul cu apa, apoi lasam siropul astfel format sa se raceasca.
Frecam cele doua galbenusuri cu putina sare, apoi adaugam uleiul si laptele rece.
Adaugam si siropul racit si incepem sa incorporam faina, amestecand cu ea bicarbonatul si praful de copt.
Nu am trecut o cantitate la faina pentru ca aceasta depinde de tipul de faina folosit, eu de exemplu am pus o faina mai de proasta calitate si mi-a intrat cam 750 de grame, trebuie sa punem faina pana cand nu se mai lipeste aluatul de maini.
Va iesi un aluat cam sfaramicios si destul de tare, dar se va intinde bine cu ajutorul sucitorului.
Eu nu am mai lasat aluatul la odihnit de teama sa nu se intareasca prea rau, asa ca am intins repejor 3 foi pe care le-am copt cate 5 minute pe dosul tavii unse cu putin ulei, la 180 grade in cuptorul preincalzit.
Pentru crema, punem laptele pe foc cu putina sare.
Frecam galbenusurile cu zaharul, apoi le diluam cu putin lapte cald si adaugam faina.
Restul de lapte il vom pune caldut peste amestecul rezultat si impartim crema in doua vase pe care le vom pune separat pe foc si mestecam in ele pana cand cremele incep sa fiarba, apoi vom pune intr-un vas ciocolata alba si 100 gr unt, iar in celalalt ciocolata neagra si 100 gr unt si mestecam in ele pana cand se omogenizeaza totul.
Sa nu va inchipuiti ca eu am mestecat in vase cu doua maini :))) am fiert cremele pe rand ca nu dureaza decat cateva minute pentru fiecare.
Ridicam vasele de pe foc si adaugam esenta de lamaie in crema alba si esenta de rom in crema neagra.
Lasam cremele la racit, apoi umplem cu ele foile de prajitura.
Din crema neagra am oprit 3 linguri si am intins-o intr-un strat subtire peste ultima foaie de prajitura si am presarat putin ness deasupra.
Am facut asta din comoditate sa nu mai fac alta ciocolata drept glazura.
Lasam prajitura la rece cateva ore(eu am lasat-o 3) apoi o putem portiona.


Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu