Muschiulet marinat, sosuri si legume coapte

 Reteta de la Didi- Food design

Patru retete intr-o singura postare, ca sa puteti asocia mai usor gusturile. Un meniu cu mai putine calorii de la Adi Hadean. Le-am preparat intr-o zi speciala, o aniversare. Aprecierea pozitiva a fost unanima a tuturor celor care am stat la acea masa. Sosurile ne-au aratat gusturi complet noi.


INGREDIENTE

LEGUME COAPTE IN CUPTOR
morcov
pastarnac
cartofi albi noi (nu erau prea noi ai mei desi asa aveau pretentia)
sfecla fiarta
usturoi in coaja
2 linguri ulei de masline
sare, piper, chimen seminte intregi, cimbru verde sau uscat


MUSCHIULET
vita/porc cca. 500g
MARINADA
am pus cam 1 lingura amestec de: piper negru, piper verde, chimen, coriandru (mai puteti adauga orice va place, care sa mearga cu felul de carne ales: cuisoare, scortisoara, salvie, anason, etc.)
dafin -am pus doua foi maruntate
sare mare (1 lingurita cu varf)
1 portocala si 1 lamâie (sau limeta, grepfruitul va da o nuanta amaruie dar este aromat, sau vin alb ...)
1 legatura patrunjel tocat
1buc ceapa
usturoi-am pus 1 capatana mica/medie
optional 1/2 ardei iute (am pus 1 praf de chilli)
3 linguri ulei de masline extravirgin


EMULSIE DE LAMAIE
coaja de la 5-6 lamai
50ml ulei
50-80ml apa (dupa cat doriti de consistent sa fie)
1 varf cutit sare si unul zahar
zeama de la 1/2 lamaie mare


PIURE DIN TELINA
350g telina
1-1.5 cana lapte
1-1.5 cana apa
sare
1 lingura unt
100 g smantana


PREPARARE

LEGUME COAPTE IN CUPTOR
Speli legumele.
1. Pui la fiert sfecla si cartofii, in coaja. Cartofii daca nu sunt noi, mici si fragezi, cei de vreo 5-6cm ii scoti dupa vreo 20 minute, altfel, dupa doar 10 minute.
2. Sfecla sa fiarba cam 35 min, depinde de marime, probezi cu scobitoarea cand este moale, opresti focul.
3. In acest timp, morcovilor si pastranacului le freci coaja cu partea abraziva a unui burete de bucatarie nou/curat cat sa fie bine indepartat pamantul dar sa raman coaja.
4. Preincalzesti cuptorul la 220 grade.
5. Toate legumele le pui intr-o tava tigaie groasa. Eu am uitat sa pun usturoiul care este cel mai bun, se pun cateii cu coaja cu tot. Torni o cana cu apa si le stropesti cu ulei. Presari cu toate condimentele precizate. Daca inca sunt tari cartofii (cei care nu sunt noi) ii mai lasi pana furculita ii patrunde usor.


MUSCHIULET
1. Pregatesti o caserola cu capac in care vei marina carnea. Era bine sa fi fost din sticla.
2. Decojesti citricele si pastrezi coaja. Le-am stors la storcatorul de fructe. Daca le storci de mana, le rulezi pe masa inainte de a le decoji, ca sa obtii mai mult suc. Pui sucul in caserola.
3. Toci patrunjelul si il pui in caserola.
4. Zdrobesti intr-un mojar condimentele cu sarea si le pui in caserola. Zdrobesti usturoiul, toci marunt ceapa si le adaugi in caserola.
5. Adaugi uleiul, amesteci si pui carnea pe care o imbraci, o tavalesti bine prin amestec. Am inghesuit cojile de la citrice in lateral si deasupra. Dedesubt nu am pus caci am preferat sa fie mai bine scufundata carnea in marinada.
6. Se lasa la marinat in frigider timp de 16 ore.
7. Preincalzesti cuptorul si coci muschiuletul intr-un vas termorezistent, pe hartie de copt, fara capac, la 200 grade, timp de 20 de minute. Carnea va fi rozalie la mijloc si suculenta. Eu am lasat 30 de minute pentru ca ai mei refuza carnea rozalie la mijloc desi mie asa imi place si asa este recomandat. L-am mai rumenit un pic sub grill 3 minute (tava pe treapta din mijloc).

EMULSIE DE LAMAIE

1. Speli lamaile cu apa rece. Le usuci cu un prosop de hartie. Decojesti doar coaja galbena fara partea alba de sub ea. Intr-o craticioara clocotesti apa si cand da in clocot pui cojile, apa sa fie doar cat sa le cuprinda bine. Le fierbi 1.5-2 minute. Repeti operatiunea inca de 5 ori: le strecori aruncand apa, pui apa noua la clocotit fara coji si cand fierbe, pui cojile pentru alte 1.5-2 min. In total de 5-6 ori se repeta acest ciclu. Scopul este sa taie gustul amarui.
2. Apoi, le pui in blenderul cana. Adaugi uleiul si 50ml apa, sarea, zaharul si zeama de lamaie.
3. Mixezi 20-30secunde la turatie mica, apoi la maxim. Vei obtine un sos cremos, de consistenta maionezei. Daca il doresti mai subtire, il mai mixezi cu apa, cam inca 30 ml. Pui treptat si probezi.
4. Depozitezi la frigider in vas din sticla cu capac. Am pus in borcan. Se mentine ok mai mult de o saptamana. Merge foarte bine cu peste, sparanghel, rata, vita, legume si fructe gatite la abur. Este acrisor dar are si o tenta discret amaruie care daca va displace o puteti stinge cu si mai multa zeama de lamaie (imi dau eu cu parerea).


PIURE DIN TELINA

1. Speli si cureti telina de coaja. O tai cuburi de vreo 2cm si o fierbi in apa+lapte+sare cat sa le cuprinda si sa nu ramana in sec. Dureaza cam 20-25 minute.
2. Le scurgi foarte bine de lichid, le pui in blender, pui peste untul bucatele (se va topi instantaneu daca sunt fierbinti) si dupa ce s-a topit adaugi smantana.
3. Mixezi cam 3 minute. Mai potrivesti de sare daca este cazul. Obtii o crema fina.
Merge bine cu: peste, pui, porc, miel si vita, dar si cu morcovi copti, pastârnac copt, sfecla coapta, sparanghel tras la tigaie, dovlecel la gratar.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu