Falafel (2)


Reteta de la Didi- Food design

Chiftelutele din naut sunt ideale in perioada postului si pentru vegetarieni. In sfarsit o reteta dupa care am reusit sa le prajesc fara probleme, nu s-a descompus nici macar una.
Se mananca in lipie, cu salate proaspete (fatoush), muraturi (mai ales ardei iuti murati), legume la grill, sos de susan (tahini) si hummus. Eu ador sa adaug muguri de pin sau miezuri de nuca fripte in tigaie intr-un strop de ulei. Mai nou se mananca si cu maioneza.
Cand gatesc dupa retete din bucataria internationala, de obicei cercetez site-uri din tara respectiva. Daca munca aceasta a facut-o deja cineva, cu atat ma bine, nu mai pierd vremea.


INGREDIENTE

200 g naut
3 felii franzela (fara coaja)
1.5 lingura rasa faina
1 ceapa mare
4-5 catei usturoi
1 legatura patrunjel
1.5 lingurita rasa coriandru boabe macinat
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
2/3 lingurita piper
2/3 lingurita turmenic (sau 2/3 lingurita boia dulce)
chilli (dupa gust; cca 4-5 rasnite)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura seminte susan (optional)
sare
ulei pentru prajit


PREPARARE
1. Pui multa apa peste naut si lasi la inmuiat peste noapte. Asa va arata a doua zi.
2. Scurgi nautul de apa si mixezi bine cu robotul.

3. Adaugi faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Adauga restul condimentelor si mixezi iar pana se vede pe fundul vasului robottului ca devine pastoasa compozitia.
4. Dai compozitia la frigider pentru 1 ora.

5. Incingi bine uleiul intr-un vas mic (folosesc o craticioara de 15cm diametru), scopul este sa prehgatesti o baie de ulei cu nivel mai inalt decat grosimea chiftelei.
6. Iei cu lingura din compozitie si cu podul palmei presezi bine. "Liftezi" chifteaua in mana si presezi marginile ascutite, obtii o forma ca de ou aplatizat un pic.
7. Dai focul la minim (pe ochiul cel mai mic) si pui chiftele cate incap dar sa nu fie foarte inghesuite (intrau cam 5). Le urmaresti cand devin aurii, de la bicarbonat se inchid la culoare dar e ok, ajuta mult bicarbonatul.
Daca sunt cuprinse bine de ulei, se rotesc singure, nu este nevoie sa le intorci. Daca se lipesc, le intorci dupa ce s-au prajit pe o parte dar nu au voie sa se lipeasca, mie nu mi s-a intamplat.

Sa va fie de folos!


Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu