Amandine (3)


Reteta de la Gabriela Gitoi

Prajiturica asta este extraordinara daca este facuta in casa, nu se compara cu ce se gaseste in cofetarii. Poate pentru gustul unora este cam dulce, dar se poate reduce din cantitatea de sirop iar ca glazura se poate folosi un mix de ciocolata topita cu frisca lichida, sau unt, in loc de fondant (care este foarte dulce)
Ingrediente pentru o tava de 20cm/30cm (ies 20 de prajiturele)

Blat:
6 oua
200 gr zahar
40 ml apa
40 ml ulei
200 gr faina
3 linguri cacao
1 plic praf de copt
Sirop:
500 ml apa (eu am vrut-o foarte insiropata)
10 linguri zahar
3 linguri miere
1 lingura esenta de rom
1 lingurita nes
Crema:
270 gr unt
200 gr ciocolata amaruie
3 linguri zahar pudra
3 linguri cacao
Fondant:
250 gr zahar
125 ml apa
2 linguri miere
2 linguri cacao
2 linguri apa (extra)
Alternativa glazura:
150 gr ciocolata amaruie
50 gr unt (sau 75 ml frisca lichida)

Mod de preparare:
Incingem cuptorul la 180 de grade.
Separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire si albusurile le batem spuma tare, cat sa nu se desprinda de pe paletele mixerului. Cand spuma e tare, punem zaharul treptat si mixam, apoi apa, pasta de galbenusuri si amestecam cu o spatula de lemn, cu miscari de jos in sus. Punem apoi, in ploaie, faina amestecata cu cacaoa si praful de copt (pe care le-am cernut inainte)
Tapetam o tava cu hartie de copt si coacem aproximativ 30 de minute pana cand trece testul scobitorii.

Siropul: il pregatim in timp ce se coace blatul.

Punem intr-o craticioara apa cu zaharul si lasam sa dea un clocot si sa se dizolve bine zaharul. Adaugam mierea si mai lasam putin sa fiarba (aprox 3 minute). Dam deoparte siropul si adaugam nesul si esenta de rom. Lasam sa se raceasca bine inainte de a insiropa.

Crema:
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei iar ciocolata o topim pe bain marie, sau in microunde (eu am tinut-o cam 1 minut 40 de secunde, verificand-o din cand in cand).
Frecam untul spuma apoi adaugam ciocolata topita si racita. Sfatul meu este sa gustati intai din crema si daca vi se pare ca ii mai trebuie zahar , ii mai adaugati dupa gust. Eu am mai pus 3 linguri rase de zahar pudra. Adaugam si cacaoa si omogenizam bine. O lasam deoparte ca sa insiropam blatul (nu o bagati la frigider ca se va intari foarte tare si nu mai puteti sa o intindeti pe blat :-))
Taiem blatul in doua foi si il insiropam din belsug.

Intai asamblam prajitura, blat dedesubt, crema, apoi iar blat si bagam la frigider (oprim 3 linguri de crema pentru ornat). In acest timp pregatim fondantul:
Intr-o craticioara cu fund dublu, punem apa si zaharul si lasam pe foc sa fiarba aprox. 15 minute. Langa noi trebuie sa avem un pahar cu apa rece. Din cand in cand (dupa cca 10 min.) picuram un pic de sirop in apa rece, daca se formeaza o picatura tare ca o margeluta, atunci fondantul este gata, daca se imprastie il mai lasam sa fiarba. Cand a trecut testul margelutei, luam de pe foc si adaugam mierea.
Umplem o cratita cu apa rece in care vom scufunda craticiara nostra cu fondant, sau punem apa rece in chiuveta ca sa racim fondantul. Amestecam cu o lingura in fondant pana incepe sa se ingroase (devine vascos), si se albeste. Cand s-a albit adaugam si cacaoa si omogenizam bine.
La mine fondantul s-a intarit un pic cam mult, asa ca daca vi se intampla lucrul acesta, mai adaugati 2 linguri de apa.
Taiem prajitura in patrate si turnam pe fiecare bucata cate o lingurita sau doua de fondant. Lasam fondantul sa se intareasca (eventual o bagam 10 minute la frigider) apoi spritam un mot de crema pe fiecare prajiturica.
Se tine la frigider iar cand vreti sa o serviti, scoateti prajitura cu cel putin 20 de minute inainte, sa fie la temperatura camerei.


Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine



3 comentarii:

  1. Buna Cristi,

    ultimele 15 retete adaugate de la Gabriela Gitoi (incepand cu "Placinta cu spanac si aluat de casa") nu mai au linkul de referinta in fraza de final: "Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine". Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela, imi cer scuze, nu am vazut, nu a fost cu intentie Copiez intotdeauna linkul de la ultima postare si probabil cand s-a stricat la una, urmatoarele... am remediat acum, si le voi mai promova odata pe fb. multumesc pentru atentionare!

      Ștergere
    2. Multumesc mult Cristi. Toate bune!

      Ștergere