Spring rolls (Thai style)


Reteta de la Gabriela Gitoi

Poate ati mancat vreodata aceste minunate spring rolls pe la vreun restaurant, ma gandesc! sunt crocante atunci cand le prajiti iar apoi se vor inmuia, pe timp ce trece. Sunt umplute ori cu legume diverse ori cu legume si carne (peste, creveti, pui etc), in special cu pui si creveti am vazut ca se fac. Eu am marele noroc sa lucrez cu oameni originari din Thailanda si, la o masa festiva, au adus si aceste rulouri mirific de bune. Numai hmm si yum era la gura noastra! Sunt senzational de bune. Sper, totusi ca in Romania se gasesc foite speciale pentru spring rolls, eu le cumpar aici de la un magazin special cu preparate asiatice, aceste foite sunt cate 30 sau 50 in pachet si au dimenisuni mici (15/15 cm), se gasec congelate, ele se vor dezgheta cu 2 ore inainte de a le pregati si sunt extrem de subtiri dar elastice si usor de rulat!

Asadar reteta si un link in limba engleza pentru a va lamuri mai bine cum se impaturesc si tehnica de pregatire, eu nu am respecat intocmai ingredientele de acolo dar am improvizat cu ciuperci in loc de varza. Au iesit deliciose!

Ingrediente: pentru 50 de rulouri
1 pachet foite pentru spring rolls (50 de bucati)
1 conserva ciuperci taiate
400 gr piept de pui sau curcan
2 catei de usturoi tocati marunt
1 lingurita sos de soia (hiposodic)
piper si sare dupa gust
1/2 ardei gras rosu si 1/2 ardei gras verde (pentru mai multa culoare)
2 morcovi medii rasi fin
1 ceapa medie
1 lingurita vin de orez (sau vin alb sec)
1 lingurita amidon alimentar si 1/2 ceasca apa (pentru lipit rulourile)
2 linguri ulei
ulei pentru prajit (deep fry) la fripteuza ( cel putin 1 l)

Mod de preparare:
Inainte de a ne pregati umplutura de legume si carne, scoatem foitele de spring rolls din congelator.
Se dezgheata foitele de spring rolls cu cel putin1 ora inainte. In reteta mea scrie ca se dezgheata in 30 de minute, dar la mine nu s-a intamplat chiar asa :-).
Imediat ce se dezgheta, le scoateti din punga si le acoperiti bine cu un prosop de bucatarie curat.

Pregatim umplutura asa:


Tocam pieptul de pui in roboul de bucatarie sau cumparam carne tocata foarte fin.
Punem in tigaie o lingura de ulei (din cele 2 linguri) si calim carnea cu un praf de sare pana cand se albeste si este frageda.
O scoatem din tigaie si o punem intr-un castron deoparte.
In aceeasi tigaie vom pregati si legumele.
Tocam ciupercile foarte fin tot in robot sau cu cutitul, dupa ce le-am scurs bine de apa.
Feliem ardeiul foarte subtire, ceapa o tocam fin si morcovul il dam prin razatoarea mica.
Punem si cealalta lingura de ulei in tigaie si calim putin legumele pana cand se vor inmuia. adaugam si vinul, piper dupa gust si sosul de soia si mestecam in ele pana cand tot sucul lor sucul lasat s-a evaporat.
Scoatem legumele din tigaie si le amestecam cu carnea. Mai gustam o data de sare apoi punem uleiul pentru prajit la incins (eu am folosit fripteoza dar daca nu aveti, folositi un wok sau o tigaie mai adanca in care puneti cel putin 1 l de ulei)
Se scoate cu grija cate o foita (este foarte subtire dar elastica), nu bagati degetele prea tare in ele ca s-ar putea rupe, le dezlipiti apucand cu toata mana, usurel. Dupa ce ati dezlipit prima foita, acoperiti cu servet si tineti acoperit dupa fiecare foita altfel se usuca repede si devin casante.
Pe foita punem o lingura de umplutura ca in imaginea de mai jos si aducem capetele laterale spre interior apoi rulam pana la capat. Cand punem umplutura, foita trebuie sa fie cu unul din colturi spre d-voastra. (ca un romb). Se unge putin foita cu apa si amidon (dizolvate in prealabil) ca sa se lipeasca mai bine la colt si ca sa nu se dezlipeasca in timp ce le prajim.
Imediat ce am terminat de rulat cate un rulou, il punem pe o farfurie, si il acoperim cu folie de plastic. asa vom face cu toate rulourile, pana le terminam.
Incingem bine uleiul si vom praji cca. 8-10 rulouri o data (atentie, nu supraincarcati tigaia, daca nu va incap atatea, puneti mai putine0.
Se prajesc pana se rumenesc usor, se scot c o paleta si se scurg pe un prosop de hartie de excesul de ulei.

Se consuma calde ! Se poate face si un sos picant in care le puteti inmuia, eu nu am facut sosul dar thaylandezii asa prefera, ei iubesc foarte mult ardeiul iute, pasta de ardei in special si fac tot felul de sosuri picante din acesta.

Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu