Tort cu caramel si crema de branza


Reteta de la Alina Vicu
V-am mai zis ca am devenit dependenta de caramel, cum fac cum nu fac tot la caramel ajung, de data asta insa in combinatie cu branzica cremoasa si delicioasa. ♥ ♥ ♥


Ingrediente:
Siropul de caramel
10 lg cu varf zahar tos
120 ml apa
Blat
6 oua medii, de tara (30-38 g fiecare)
60 g zahar tos
235 g faina de grau
75 ml ulei de palmier
1 praf de sare
1/2 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt otet
200 ml sirop de caramel
Crema
650 g branza din iaurt
90 g miere poliflora
2 lg iaurt/smantana dulce
150 g smantana pentru frisca cu 30 % grasime (Pilos am folosit eu)
Sosul caramel
8 lg cu varf zahar tos
50 g frisca lichida
70 ml lapte
2 lgt ulei de palmier/unt

Pentru insiropat
5 lg sos caramel amestecat cu
80 ml apa plata

In plus
1 borcan gem de mere
50 g coaja confiata de portocala
scortisoara pudra

Cum procedam:
Pentru siropul de caramel, punem zaharul la caramelizat (la foc mic) intr-o cratita cu pereti inalti, non-aderenta fara sa amestecam. Cand s-a caramelizat adaugam apa (stati departe de cratita fiindca stropeste si va puteti rani). Omogenizam totul si mai lasam la fiert inca 1-2 minute (veti observa niste bule la suprafata). Oprim focul si lasam caramelul sa se raceasca complet inainte de a-l pune in compozitia din care vom forma blatul. Eu grabesc procesul punand vasul cu caramel intr-un alt vas cu apa rece, schimband apa la cateva minute.
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190 grade celsius.
2. Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul tos si mixam pana cand se deschid la culoare si cresc in volum.
3. Adaugam uleiul de palmier si mai mixam un minut, adaugam siropul de caramel si mixam inca un minut.
4. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu mixerul la viteza mica. Adaugam apoi bicarbonatul stins cu otet si mixam 1-2 minute.
5. Punem compozitia intr-o tava de chec (a mea are dimensiunile 31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 20-25 minute, sau pana trece testul scobitorii.
6. Scoatem la racit pe un gratar.

Sosul caramel
Punem zaharul la caramelizat (la foc mic) intr-o cratita cu pereti inalti, non-aderenta fara sa amestecam. Cand s-a caramelizat oprim focul, adaugam frisca lichida si laptele (stati departe de cratita fiindca stropeste si va puteti rani) si amestecam. Adaugam uleiul de palmier/untul si omogenizam totul foarte bine.
Crema de branza
1. Punem branza impreuna cu mierea si cu iaurtul intr-un vas si le mixam cu un mixer vertical pana cand compozitia devine fina.
2. In alt vas batem frisca lichida cu mixerul pana cand creste in volum si devine ferma.
3. Inglobam frisca batuta in crema de branza cu ajutorul unei spaltule si o impartim in 3.
Asamblare:
1. Taiem blatul in 3 felii. Ultima felie (cea de deasupra) o scobim pe mijloc astfel incat sa arate ca o barcuta.
2. Punem prima felie de blat, o insiropam, punem o parte de crema peste ea.
3. Urmeaza apoi a doua felie, insiropam, punem a doua parte de crema si coaja confiata de portocala.
4. Ultima felie de blat o insiropam separat, apoi o ungem cu gem de mere si o punem deasupra celorlalte.Introducem tortul in frigider pentru 6 ore.
5. Turnam sosul de caramel deasupra si ornam cu restul de crema de branza, apoi pudram cu scortisoara.

Nota!
Puteti inlocui branza din iaurt cu branza proaspata de vaci, mascarpone sau ricotta.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu