Tocanita cu mix de ciuperci de padure


Reteta de la Magda Adina   

Ingrediente pentru circa 12 borcanele :

2 kg palaria sarpelui ( parasol , cuci ) – aici puteti vedea toate ciupercile folosite-n aceasta tocanita !!
1 kg craite
2 kg champignoane
1 kg hribi
2 kg ardei capia, rosu
3 kg ceapa
600 ml ulei
2 linguri sare grunjoasa
1/2 lingurita piper macinat
15-20 catei de usturoi ( usturoi puneti fiecare dupa preferinta )
boabe de piper
2 foi de dafin
sare grunjoasa ptr ardeii copti

Prima data coaceti ardeii pe plita . Ii puneti intr-un castron incapator , presarati sare grunjoasa peste fiecare ardei , apoi ii acoperiti cu un capac si ii lasati sa se raceasca .

Spalati pe rand ciupercile , apoi le rupeti fasii sau le taiati cubulete . Asta in functie de preferinta fiecaruia .Eu una prefer sa simt bucatile de ciuperci mai maricele atunci cand prepar ceva din ele .

Cucii ( palaria sarpelui ) si craitele le-am pus separat intr-un castron si le-am lasat crude , iar hribii si champignoanele le-am oparit putin. Am perefrat ca pe cele din urma se le oparesc deoarece sunt mai inchise la culoare si innegresc fff tare preparatul.

Puneti asadar o oala cu apa pe foc , adaugati o lingurita de sare , iar in momentul in care apa incepe sa clocoteasca adaugati 3-4 pumni de ciuperci taiate si lasati-le sa dea 3-4 clocote .Le scoateti cu o paleta si le puneti la scurs intr-o strecuratoare .Adaugati alte ciuperci in apa si continuati asa pana terminati de oparit toata cantitatea de ciuperci .

Curatati ceapa si taiati-o solzi . Puneti la incins jumatate din cantitatea de ulei , apoi adaugati ceapa taiata si caliti-o pana devine sticloasa .

Cand aceasta este suficient de calita , adaugati ciupercile crude , condimentati cu sare si piper si lasati totul la foc mic circa 30 de minute . Aveti grija sa amestecati mereu pentru a nu se prinde de oala . Adaugati apoi ciupercile oparite , frunzele de dafin si cateva boabe de piper si lasati din nou pe foc , inca 30 de minute .

Intre timp , curatati ardeii copti de pielita , le scoateti fiecaruia cotorul , apoi ii taiati marunt .

Ii adaugati peste ciuperci impreuna cu cateii de usturoi pe care i-ati zdrobit inainte intr-un mojar .

Lasati tocanita pe foc pana uleiul se ridica deasupra , insa nu uitati sa amestecati in aceasta pentru a nu se prinde .

Cat timp tocanita fierbe la foc mic , spalati fff bine borcanele , le puneti la scurs , apoi le bagati in cuptorul preincalzit si le lasati pana se usuca complet .Stingeti focul si le lasati acolo sa stea calde .

Cand uleiul este ridicat deasupra , puneti tocanita cu grija in borcanele sterilizate . Daca la suprafata fiecarui borcan vi se pare ca nu este suficient ulei , puteti incalzi intr-un ibric 50 ml ulei , iar deasupra fiecarui borcan , puneti cate-o lingura de ulei fierbinte.

Inchideti borcanele , le aranjati intr-o cratita cu apa calduta (apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea fiecarui borcan ), apoi bagati cratita cu tot cu borcane in cuptorul preincalzit si le lasati circa 30 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca . Dupa ce au trecut cele 30 de minute , stingeti focul si le lasati pana a doua zi in cuptor , iar maine zi le puteti depozita in camara .

Tocanita o puteti prepara pentru a o servi ca si garnitura alaturi de-o friptura , alaturi de mamaliguta , sau de ce nu , asa cum am facut eu , o puteti prepara pentru zilele friguroase de iarna .
Mai multe retete delicioase de la Adina, gasiti pe blogul Cat`s Kitchen 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu