Prăjitură cu cocos, lime şi ciocolată


Reteta de la Andreea Pintea


Ingrediente

Blat – 23 cm
225 grame făină
2,5 linguriţe praf de copt
1 praf de sare
225 unt la temperatura camerei
225 grame zahăr
coaja rasă de la 2 limes – lămâi verzi
4 ouă
60 ml suc de limes
75 grame fulgi de cocos
Glazură
450 grame zahăr
60 ml apă
1 albuş ou – bătut spumă
150-200 grame ciocolată neagră sau cu lapte

Preparare

Încălzim cuptorul la 180 de grade şi pregătim cu hârtie de copt două tăvi de 23 de cm – rotunde, sau pătrate, în funcţie de forma pe care dorim să o dăm prăjiturii. Eu am optat pentru o formă pătrată iar apoi le-am decupat în prăjiturele rotunde.

Făina, praful de copt şi sarea le cernem într-un bol.

Untul îl mixăm foarte bine într-un alt bol, până când obţinem o cremă. Adăugăm zahărul şi coaja de la cele două limes şi mixăm din nou foarte, foarte bine. Apoi adăugăm ouăle, unul câte unul, mixând după fiecare până la încorporare. În cele din urmă încorporăm făina cu praful de copt şi zeama de la limes, alternând între cele două, şi amestecând uşor. În final adăugăm şi 50 de grame din fulgii de cocos. Coacem blaturile pentru 25-30 de minute. Atenţie: nu le scăpaţi de sub supraveghere întrucât riscaţi să se ardă foarte repede. În funcţie de cuptor ar putea fi suficiente chiar şi 20 de minute de coacere, faceţi testul scobitorii înainte de le scoate din cuptor.

Le lăsăm să se răcească.

Fulgii de cocos nefolosiţi îi punem într-o tavă pe hârtie de copt şi îi coacem pentru 2-3 minute în cuptor, pentru a prinde culoare.

Ciocolata neagră o topim pe aburi sau la cuptorul cu microunde şi apoi ungem blaturile cu ciocolata topită. Se va forma o mică peliculă de ciocolată care va da prăjiturii o savoare deosebită, blaturile având un gust uşor acrişor de la limes.

Pentru a face glazura, punem într-o cratiţă pe foc zahărul cu apa – în reţeta originală se specifica şi un vârf de tartar, dar eu neavând în dotare am omis acest ingredient. Când din apă şi zahăr se formează un sirop, îl lăsăm să fiarbă pentru câteva minute – până la 120 de grade pe un termometru de zahăr dacă avem unul, iar apoi stingem focul şi lăsăm ca toate bulele de la fierbere să dispară. Când siropul s-a limpezit adăugăm albuşul spumă şi începem să mixăm foarte bine până când obţinem o cremă densă şi lucioasă – o bezea.

Umplem cu o treime din cremă blaturile, iar cu restul le glazurăm. Presărăm fulgii de cocos uşor prăjiţi.

E un deliciu şi un răsfăţ!

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu