Tort cu pere, visine si crema de ciocolata alba



Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente
Blat 1

4 oua (marimea L)
75 g zahar brut pudra
40 g zahar tos
125 ml ulei
120 g faina de grau
15 g cacao neagra
1 lgt rasa praf de copt
un praf de sare


Blat 2

4 oua (marimea L)
195 g zahar tos
155 g faina
70 ml ulei
2 lgt esenta de vanilie homemade
1/2 lgt esenta portocale
1 lgt rasa praf de copt


Crema:

1 l frisca lichida indulcita
200 g ciocolata alba
110 g dulceata de pere
3 lg cu varf visine din sirop/compot


Sirop:
1. 50 ml sirop de tei amestecat cu 200 ml apa plata
2. 50 ml sirop de visine amestecat cu 200 ml apa plata

Decor
migdale maruntite, migdale intregi si frunze de menta

Cum procedam:
Blat 1/negru:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu zaharul tos si brut.
4. In alt vas, turnam uleiul in fir subtire peste galbenusuri si mixam (trebuie sa rezulte o compozitie ca pentru maioneza).
5. Amestecam galbenusurile cu albusurile, cu ajutorul unei spatule.
6. Cacaoa o amestecam cu praful de copt si faina si o incorporam usor in compozitia de la pasul 5.
7. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 22 cm) unsa cu unt, tapetata cu un amestec de faina si cacao. Introducem in cuptor 5 minute la 200°C si inca 30 min la 190°C. Incercati blatul cu o scobitoare, daca iese curata, inseamna ca e copt.

Blat 2/alb:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu 120 g de zahar pana cand zaharul se dizolva complet.
4. Galbenusurile, le batem separat cu 75 g zahar pana isi schimba culoarea in galben pai si isi tripleaza volumul.
5. Turnam uleiul si esentele peste galbenusuri si mixam bine.
6. Incorporam albusurile in galbenusuri cu grija, cu ajutorul unei spatule.
7. Inglobam faina amestecata cu praful de copt in compozitie, putin cate putin, cu ajutorul spatulei.
8. Punem compozitia intr-o tava cu acelasi diametru ca la blatul 1, unsa cu un si tapetata cu faina si introducem in cuptor, cu aceleasi mentiuni ca la blat 1.

Cremele:
1. Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida cu 200 g ciocolata alba. Punem vasul pe baie de aburi si amestecam. Cand s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam la racorit 4-5 min.
2. Batem restul de frisca pana cand capata volum si consistenta.
3. Din frisca batuta, luam deoparte (ca si volum) 1 cana de 1 l, in care inglobam dulceata de pere.
4. Restul de frisca il incorporam in ciocolata topita, putin cate putin.
5. Luam 6 linguri din compozitia de la pasul 4 si le amestecam cu visinele din sirop/din compot.

Asamblare:
1. Taiem fiecare blat in 2 bucati.
2. Incepem asamblarea cu prima felie de blat alb, o insiropam cu sirop de tei, punem crema de frisca cu dulceata de pere.
3. Punem apoi o foaie din blatul negru, o ungem cu sirop de visine, punem crema cu visine.
4. Asezam urmatoarea felie de blat negru, o dam cu sirop de visine, apoi punem crema cu dulceata de pere.
5. Punem si ultima foaie de blat, alb de data aceasta, il ungem cu sirop de tei.
6. Imbracam tortul in crema de frisca cu ciocolata si ornam cu migdale maruntite, intregi si cu frunze de menta.

Nota!
Puteti face cantitati mai mici de sirop, fiindca mie mi-a mai ramas cam 30 ml dintr-unul si 50 din altul.

Mai multe retete de la Alina gasiti peblogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu