Trufe de ciocolata cu Earl Grey


Reteta de la Ana Croitoru

Ciocolata...nu e un secret ca imi place la nebunie, cu cat e mai mare continutul de cacao cu atat e mai buna...si tot citind despre istoria ciocolatei, despre temperare, trufe, cacao m-am gandit ca poate v-ar placea sa cititi si voi istoria ciocolatei. Informatiile le-am preluat de aici.

Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar, cacohuaquatl în limba incașă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

Ingrediente:

- 160 ml smantana pentru frisca (min.30% grasime)

- 30 g unt

- 3 lingurite de ceai Earl Grey (frunze)

- 180 g ciocolata neagra (min. 70% continut cacao)

- cacao pentru pudrat

Din cantitatile de mai sus am obtinut 20 de trufe.

Metoda preparare:

1. Intr-o cratita punem smantana pentru frisca si untul pe foc si lasam sa dea in clocot. Cand incepe sa clocoteasca adaugam ceaiul, acoperim cu un capac, stingem focul si lasam 20 de minute la infuzat.

2. Intr-un bol punem ciocolata rupta bucatele si lasam deoparte. Strecuram smantana infuzata, punem cratita inapoi pe foc iar cand aproape da in clocot turnam peste ciocolata rupta. Amestecam pana se topeste si devine matasoasa.

3. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru 6 ore sau pana se intareste.

4. Punem cacao intr-un castron si cu o lingurita luam din compozitie si cu mainile pudrate de cacaua formam bilute. Eu am ales sa le dau prin cacao dar se pot pudra usor. Le-am pus in forme de hartie pentru mini briose.

Mai multe retete delicioase de la Ana, gasiti pe blogul ei Paine si desert 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu