Reteta de la Roxana Ciobanu
Ingrediente:
Pentru aluat:
50 gr unt
1 ou
2 linguri zahar
3 linguri smantana
140 ml lapte
12 gr drojdie
1 praf de sare
500 gr faina
1-2 linguri gris
coaja rasa de portocala
Pentru umplutura:
2 kg mere
1 lingurita scortisoara
3 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
2 linguri ulei
1/2 lingurita anason
6 -7 linguri zahar
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja.
Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le stroarcem de suc dar nu foarte tare.
Intr-o tigaie punem uleiul, merele, zaharul si cel pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam incet sa nu zdrobim merele prea tare si le lasam sa scada zeama.
Spre final punem scortisoara, anasonul si mai lasam cam 1 minut pe foc, apoi tragem tigaia si lasam merele la racorit.
Aluatul:
Laptele il incalzim pana devine doar caldut, punem in el drojdia si zaharul, amestecam bine si lasam 10 minute la loc caldut.
Batem oul spuma cu sarea, punem smantana peste si le incorporam bine.
Intr-un bol punem faina, pe care o cernem mai intai, si peste untul taiat bucatele mici.
Adaugam amestecul de ou cu smantana, apoi punem laptele treptat si framantam bine (pentru mine acestea au fost cantitatile exacte.Nu a fost nevoie sa pun mai putin lapte sau mai mult, nici faina).
Incorporam coaja rasa de portocala, mai framantam putin pana toate ingredientele sunt omogenizate si lasam 15 minute aluatul la odihnit.
Il rupem in doua si intim doua foi dreptunghiulare.
Ungem o tava cu unt si tapetam cu hartie de copt.
Asezam prima foaie, o presaram cu gris, apoi punem umplutura si o intindem uniform cu o paleta.
Peste venim cu a 2 a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita din loc in loc.
Dam prajitura in cuptorul incins, la o temperatura de circa 180 de grade.
Cand este bine coapta foaia de deasupra, scoatem tava din cuptor si lasam prajitura la racit.
O pudram cu zahar si e numai buna de servit.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu