Prajitura cu branza , mere si caramel



 Reteta de la Paula Gafitescu

Sunt fan branza!! Si asta o spun nu doar pentru concurs, ci pentru ca mereu mi-a placut branza extrem de mult, si am fost un suporter infocat inca din copilarie :) Acum a venit momentul sa ma infatisez la concursul organizat de Bucatar Maniac impreuna cu Delaco, care are ca tema principala branzica...favorita mea ;)

Am ales o prajiturica extrem de buna, excelenta...si asta nu e o lauda (de sine :D) e exprimarea unei reusite care a incantat toata familia. Branza si caramelul fac o treaba tare buna impreuna, la fel si merele si scortisoara. Prajitura asta le imbina pe toate 4 la un loc intr-o explozie de arome!!


Baza
150 gr unt
1 + 1/2 cani faina
1/4 cana zahar
2 linguri fulgi de ovaz
1/4 lingurita scortisoara
1/4 lingurita sare


Crema de branza
400 gr ceva fin pufos cu smantana Delaco
2 oua mici
1/4 cana zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura suc de lamaie


Stratul de mere
2 mere mari
1 lingura zahar
1/2 lingurita scortisoara


Crumble
6 linguri de unt sau 50- 60 gr
1/2 cana faina
1/3 cana fulgi de ovaz
2 linguri fulgi de migdale
1/3 cana zahar


Caramel
1 cana zahar alb + brun
1/2 cana apa
1/2 lingurita sare
1/2 cana smantana pentru frisca
30 gr unt
1/2 lingurita esenta de vanilie

Timp de preparare: 40 min.Timp de coacere: 45 min.

Pentru baza se combina untul cu faina, zaharul, sarea, scortisoara si fulgii de ovaz pana se obtine un aluat sfaramicios (nisipos). Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm, o tapetam cu hartie de copt, apoi turnam aluatul in tava si apasam bine cu fundul unui pahar. Din loc in loc intepam cu o furculita. Coacem baza timp de 10-12 minute la 180 de grade, pana capata o culoare usor aurie.

Pentru crema de branza mixam ceva fin pufos cu smantana Delaco cu zaharul timp de 2 minute, dupa care adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si sucul de lamaie. Turnam crema peste blat si nivelam.

Curatam merele de coaja si le taiam in bucati potrivite pentru o 'muscatura', le amestecam cu zaharul si scortisoara apoi le punem uniform peste stratul de branza.

Pentru crumble se amesterca untul cu faina, fulgii de ovaz, fulgii de migdale si zaharul pana obtinem un aluat sfaramicios (dar mai putin omogen decat primul). Presaram aluatul peste mere si introducem prajitura la cuptor pentru 30-35 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racorit.

Pentru caramel punem zaharul si apa intr-o tigaie pe foc mediu, amestecam usor pana cand incepe sa fiarba, dupa care il lasam sa fiarba nestingherit. Cand capata o culoare aurie luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana pentru frisca si amestecam energic ferindu-ne de vapori. Adaugam si untul dupa care punem din nou caramelul pe foc, il lasam sa fiarba 2-3 minute pana se inchide putin la culoare. Il luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Il lasam deoparte pana ajunge la temperatura camerei.

Cand prajitura e rece si numai buna de servit se portioneaza dupa preferinta apoi se invaluie intr-un strat generos de caramel. Un adevarat deliciu!!!

Enjoy!

Mai multe retete delicioase de la Paula gasiti pe blogul ei Enjoy dessert!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu