Placinta cu dovleac




Ingrediente pentru aluat:

200 g de făină
100 g de unt
100 g de zahăr
un ou

Pentru umplutură:
1 kg de dovleac
200 g de zahăr
100 g de stafide
o linguriță de scorțișoară

un gălbenuș pentru uns plăcinta la final

Mod de preparare:
Se face un aluat de tartă din ingredientele enumerate, care se frământă cu mâna până se formează o compoziție omogenă, nisipoasă. Se dă aluatul la frigider pentru minim o jumătate de oră.
Se pregătește între timp compoziția de dovleac. Am folosit jumătate din dovleacul din imagine, cealaltă am copt-o după cum am mai spus. Jumătatea de dovleac se curăță de semințe și coajă și de dă pe răzătoare. Se pune apoi pe foc împreună cu zahărul, stafidele și scorțișoara până se înmoaie și scade lichidul rezultat.
Aluatul se scoate din frigider și se întinde o parte din acesta într-o tavă, cu mâinile. Puteți folosi orice tavă doriți. Eu am folosit una dreptunghiulară. În funcție de tava aleasă, vă puteți orienta dacă vă încape compoziția de dovleac ras în ea, sau trebuie să o mai reduceți. Mie mi-a încăput la fix.
Peste aluatul întins se toarnă compoziția de dovleac, se nivelează bine cu o spatulă și se fac apoi grilaje din aluatul rămas. Aluatul trebuie să fie rece ca să puteți forma grilajele. Eu l-am întins pe o foaie de copt cu mâinile și pe urmă am încercat încet să desprind fâșiile de aluat și să le pun deasupra tartei. Dacă această operațiune vă dă bătăi de cap, puteți întinde aluatul într-o foaie pe care o puneți deasupra compoziție de dovleac și o înțepați din loc în loc cu furculița. Rețineți însă că aluatul trebuie împărțit de la bun început în două părți egale, dacă optați pentru a doua variantă.
Înainte de a da tava la cuptor, se unge plăcinta deasupra cu un gălbenuș în care s-au adăugat câteva picături de apă. Se dă tava la cuptor, la foc moderat, până când se rumenește frumos deasupra (aproximativ 30-35 de minute). Se porționează plăcinta după ce s-a răcit bine de tot și se presară zahăr pudră deasupra.

Mai multe retete delicioase de la Alina, gasiti pe blogul ei „De prin lume adunate, de Alina preparate“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu