Reteta de la Paula Gafitescu
Recunosc, si eu mai fac acest lucru, si vina cea mai mare o are lipsa de timp, bat-o vina :P
De cand am inceput sa gatesc tot felul de produse de casa, cum ar fi pastrama si cascavalul, am inceput sa le folosesc si la pizza, asa ca pot sa spun ca am gasit si o alternativa sanatoasa dar si extrem de gustoasa.
Daca vreti sa o incercati, va garantez ca nu o sa va para rau, am testat-o eu pe pielea mea :))
Daca vi se pare prea mare efortul, atunci puteti inlocui ingredientele mai 'dificile' cu ce gasiti in comert. Cu siguranta tot buna va fi.
luat pizza
200 gr faina
120 ml apa sau mai mult
8 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingura ulei
Umplutura
pastrama de curcan
cas de oaie
cascaval de casa
1 ceapa verde
1 rosie medie
2 oua
100 ml smantana
sare
piper
suc de rosii/ketchup (tot de casa, normal)
Incepem cu aluatul. Apa o incalzim putin si dizolvam in ea drojdia proaspata si zaharul, lasam asa 10 minute.
Faina o asezam intr-un castron si in mijlocul ei punem apa cu drojdia, apoi incepem sa framantam. Cand ingredientele s-au incorporat, adaugam sarea si mai framantam putin. La urma adaugam uleiul si framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Lasam la dospit intr-un loc caldut pentu jumatate de ora.
Pentru umplutura nu am scris chiar toate cantitatile pentru ca nu am stat sa le cantaresc (foamea striga dupa mine), ci le-am pus dupa 'ochi'. Voi puteti sa puneti din fiecare dupa preferinta. Oricum, ce trebuie sa spun e ca mie imi place pizza cu muuulta branza, si la mine a avut un avantaj clar in fata carnii.
Pastrama, cascavalul, ceapa si rosia se taie bucati. Casul se da prin razatoarea cu gauri mari.
Ouale se bat usor si se adauga smantana, sare si piper dupa gust.
Dupa ce aluatul a crescut putin, il intindem intr-o foaie subtire, rotunda, cu diametrul mai mare cu aproximativ 5cm decat cel al tavii (asta ca sa facem o bordura cu cas de oaie, lucru ce nu l-am spus pana acum :P)
Asezam aluatul in tava, punem casul de oaie pe margine si-l acoperim cu aluatul in surplus, in asa fel incat sa formam o bordura. Ungem aluatul cu un strat subtire de suc de rosii sau ketchup (dupa cum va place) si introducem tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 10 minute.
Dupa cele 10 minute scoatem cu grija tava din cuptor, si asezam pe aluat ingredientele gata taiate. Peste ele turnam amestecul de oua si smantana, si mai dam la cuptor pentru 20-25 de minute, pana cand e rumenita frumos pe deasupra.
Cand e gata, asteptam sa se raceasca putin, apoi o portionam dupa preferinta. In poza de mai jos am incercat sa surprind o sectiune cu pastrama de curcan in prin plan, si cu aluatul colorat de sucul de rosii.
Foarte tare ideea cu bordura ;)Am facut de zeci de ori pizza dar bordura cu branza nu.multumesc
RăspundețiȘtergere