Reteta de la Paula Gafitescu
Ingrediente crema alba:
250 gr mascarpone
200 gr ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente crema neagra:
250 gr unt
200 gr ciocolata neagra
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
50 ml smantana pentru frisca
1 pastaie de vanilie
Prima data facem blaturile, le lasam la racit timp in care ne apucam de crema.
Crema alba o vom face prima data, dar inainte de a ne apuca de ea scoatem untul pentru crema neagra din frigider.
Punem frisca pe foc iar cand ajunge la punctul de fierbere o luam de pe foc, adaugam ciocolata alba si amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit, dupa care o punem la congelator pentru jumatate de ora, sau daca aveti timp si va ganditi cu o seara inainte la crema, o puteti lasa peste noapte la frigider. Eu pana in momentul asamblarii nu eram foarte hotarata ce crema fac, asa ca am fost nevoita sa o pun la congelator. Se poate lasa chiar si o ora acolo, daca nu se raceste suficient intr-o jumatate de ora.
Cand e rece bine o mixam pana devine pufoasa, apoi incorporam mascarponele (mixat putin inainte) ajutandu-ne de mixer la viteza mica. Punem crema la rece si trecem la partea neagra.
Ciocolata o topim la microunde sau pe bain-marie, si o lasam la racit. Eu am dat-o la frigider pentru 10-15 minute, tot din lipsa de timp. E necesar ca ea sa ajunga la temperatura camerei.
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pudra timp de cateva minute pana devine pufos si aerat. Adaugam cacaoa si mai mixam 1-2 minute pana este incorporata complet.
Incorporam ciocolata topita si racita la temperatura camerei in crema de unt, o adaugam treptat mixand incontinuu.
Pastaia de vanilie o despicam cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, iar semintele le scoatem cu grija si le adaugam in crema. Mixam pentru inca un minut.
Adaugam smantana pentru frisca si mai mixam pana cand obtinem o crema fina. Lasam la rece pentru jumatate de ora, minim.
Ok, acum trecem la asamblare...cred ca aici mi s-a parut partea mai complicata. Nu a iesit asa cum as fi vrut eu, poate din cauza emotiilor, a lipsei de timp, dar clar este ca as fi vrut sa arate mult mai bine :P
Pregatim un platou pentru tort. Blaturile de tort le taiem in doua, punem un blat pe platou, crema alba, blat...si tot asa pana la terminarea blaturilor. Eu am pus la mijloc crema neagra si in rest crema alba.
Crema neagra ramasa o folosim pentru ornare. Ungem bine tortul cu crema asa incat sa-l acoperim complet, apoi incercam sa o nivelam. Dupa ce l-am acoperit, uniform pe cat posibil, incepem sa formam modelul. Pornim de la baza tortului: tinem o spatula speciala pentru intins crema (sau un cutit cu lama lunga si rotunjita la varf) la 45 de grade cu o mana, iar cu cealalta mana incercam sa invartim platoul. Apasam putin (foarte putin) cu spatula astfel incat sa formam adancituri in crema. La fel procedam si deasupra tortului.
Huh, asta a fost partea mai grea, eu am stricat modelul de cateva ori, si apoi l-am refacut, deci nu e nicio problema daca nu iese din prima.
Putem sa-l lasam asa, sau sa presaram mure deasupra.
Il lasam la rece pentru cel putin 2 ore, dupa care portionam dupa preferinta. A iesit bun de tot, si extrem de ciocolatos
Buna,
RăspundețiȘtergereAs dori sa pregatesc tortul de ziua sotului meu si ma intrebam daca blatul trebuie sau nu insiropat.
Am citit reteta pentru blat si nu am vazut nici acolo vreo mentiune despre asta.
Multumesc!