Turta dulce (6)

Reteta de la Margareta Cismasiu

Nu poate fi Craciun fara turta dulce.Asa ca am trecut la framantat.M-am inspirat din reteta lui Cristi Borod.A iesit o turta dulce minunata.Dulce,aromata,parfumata,moale si pufoasa.Impreuna cu Emilia,am stat toata dupa masa si ne-am jucat cu culorile si decorurile,dar a meritat efortul.

Ingrediente:
3 galbenusuri,200ml lapte,200gr zahar,1lingurita scortisoara,1lingurita nucsoara,1 lingurita anason,coaja de portocala,1 ling bicarbonat de amoniu,50gr untura,faina cat cuprinde (aprox.1kg),200gr zahar ars stins cu 100gr apa.

Mod de preparare:
E recomandat ca aluatul sa se faca cu o seara inainte pentru ca trebuie sa stea la frigider cel putin 5 ore.200gr zahar se caramelizeaza si se stinge cu 100ml apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit.
Intr-un vas se pun galbenusurile,zaharul,untura,aromele,laptele in care s-a stins bicarbonatul de amoniu,siropul rece.Se amesteca totul bine si,treptat se adauga faina.Se framanta totul bine pana rezulta un aluat legat,omogen,potrivit de tare.Va fi lipicios din cauza siropului de zahar.Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
A doua zi se intinde aluatul pe masa de lucru in foaie de 0,5 cm.Aluatul se va intinde destul de greu pentru ca e rece.Daca se incalzeste,devine lipicios.Se decupeaza formele dorite,se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor.Sunt gata cand cresc frumos si devin aurii.Din cauza amoniacului,in timpul coacerii, va mirosi intepator in bucatarie.
Dupa ce s-au racit turtele se glazureaza.Se face o glazura din cele 3 albusuri batute spuma cu 250gr zahar, zahar vanilat si un pic de zeama de lamaie.
Se adauga colorant alimentar si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.Se pot adauga bilute sau ornamente colorate.
Dupa ce se usuca glazura,se pastreaza in cutii inchise,astfel turtele vor ramane moi.
  Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti pe blogul eRetete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu