Tort cu zmeura si ciocolata

Reteta de la Alina Vicu   

Dragilor, probabil v-am terorizat cu atatea torturi cu zmeura si inca mai am cateva de postat, dar v-am
zis ca ador zmeura si ca-mi plac la nebunie deserturile pregatite cu acest fruct vedeta. ;;) In plus tortul acesta fost atat de laudat ca-mi propusesem deja sa ma apuc in modul serios de cofetarit. :))

Blat:
4 oua foarte mari (XL)
200 g zahar
25 g ulei
120 g faina
25 g cacao

Crema de zmeura:
250 g zmeura
100 g zahar
400 g smantana lichida (30%grasime - Plios amfolosit eu)
250 g iaurt
15 g gelatina granule (Dr. Oetker)
70 ml apa

Glazura:
200 g smantana lichida
200 g ciocolata amaruie (55% cacao)

Pentru insiropat:
30 ml sirop concentrat de zmeura
50 ml apa plata

Decor:
zmeura
50 g mascarpone
100 g smantana lichida
1 lgt zahar

Cum procedezi: Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.

Crema de zmeura
ATENTIE! prepara aceasta crema in momentul asamblarii.
1. Pune zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand siropul format se ingroasa (vreo 10-15 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat, pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.

2. Hidratezi gelatina in apa 10 min si o dizolvi pe baie de aburi.
3. Mixezi smantana lichida rece pana cand creste in volum si devine pufoasa.
4. Inglobezi iaurtul, gelatina si zmeura (obtinuta la pasul 1) racita in frisca cu ajutorul mixerului.

Glazura de ciocolata

1. Intr-o cratita cu fund dublu pune 200 g ciocolata rupta in bucati impreuna cu 150g smantana lichida, la foc mic. Amesteca bine, opreste focul si adauga restul de smantana lichida in compozitie si omogenizeaza cu o spatula.

Asamblare
1. Pune prima felie de blat pe un platou intr-un inel reglabil (pentru torturi), o insiropezi, pui crema de zmeura, si cealalta felie de blat. O insiropezi si pe aceasta din urma si introduci tortul in frigider pentru 4 ore cel putin.
2. Scoti tortul din frigider, dai inelul deoparte si il glazurezi cu atentie. Introduci din nou in frigider pentru 1 ora.
3. Pentru decor mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum, adaugi mascarponele si mixezi pana la incorporarea acestuia. Pui compozitia intr-un pos si ornezi dupa preferinta.
S-aveti pofta!
Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu