Tort cu jeleu de zmeura si iaurt


Reteta de la Alina Vicu   
Blat:

7 oua medii (de tara)
190 g zahar
100 g faina
40 g cacao
5 g praf de copt

Jeleu de zmeura si iaurt

450 g zmeura
100 g zahar
135 g iaurt
10g gelatina granulata (Dr. Oetker am folsit eu)
50 ml apa
Crema de frisca si iaurt

400 g smantana lichida (30%grasime -Pilos)
60 g zahar
60 g iaurt
10 g gelatina granulata
50 ml apa
Crema de mascarpone

400 g smantana lichida
60 g zahar
250 g mascarpone
Pentru insiropat

30 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 50 ml apa plata Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 70 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa si praful de copt, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.
Jeleu de iaurt si zmeura:
1. Pune 400g zmeura impreuna cu 100g de zahar intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand siropul format se ingroasa (vreo 10-15 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat, pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.2. Hidratezi gelatina in apa si o dizolvi pe baie de aburi.
3. Tapeteazi o tava (17cm diametru) cu folie alimentara.
4. Mixezi iaurtul cu zmeura racita si cu gelatina.

5. Pune jumatate din compozitia in tava, pune zmeura ramasa intreaga si restul de compozitie.

6. Introdu tava in frigider cel putin 2 ore.

Crema de frisca si iaurt
ATENTIE!!! Prepari aceasta crema in moentul asamblarii tortului.
1. Hidrateazi gelatina in 50 ml apa si o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine pufoasa.
3. Inglobezi iaurtul si gelatina in smantana batuta cu ajutorul mixerului.
Asamblare:
1. Tapeteaza tava (cu fund detasabil) in care ai copt blatul cu folie alimentara.
2. Pune prima felie de blat in tava, insiopezi felia si pui jumatate din crema de frisca si iaurt.
2. Scoti cu grija jeleul de iaurt cu zmeura din forma si il pui peste stratul de crema de frisca apoi adaugi deasupra crema ramasa si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 4 ore.
3. Taie 4 bucati de hartie de copt si lipeste-le pe marginea blatului (ca sa nu murdaresti platoul atunci cand imbraci tortul), pune un platou deasupra si rastoarna tortul cu grija apoi scoate tava usor.
4. Prepari crema de masacarpone mixand smantana lichida rece cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Incorporezi apoi mascarponele cu ajutorul mixerului in frisca.
5. Imbraci tortul in crema de mascarpone si il introduci in frigider pentru cateva ore.
Il ornezi dupa preferinta!
Nota: puteti folosi zmeura congelata.

S-aveti pofta!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu