Tort cu mere, nuci si morcov


Reteta de la Anca Corduban   

Ce ne trebuie

350 g nuci maruntite mai mare
250 g mere rase si stoarse de zeama (zeama se pastreaza)
200 g morcov ras
250 g faina
2 lingurite praf de copt
2 lingurite amestec de cuisoare, scortisoara, ghimbir si anason, toate macinate fin
2 lingurite extract de vanilie
1/2 lingurita sare
3 oua mari zbatute (4 daca sunt mai mici)
350 g zahar
165 ml ulei
180 ml lapte batut

Cum se fabrica

Se pregatesc 2 tavi rotunde pentru tort, de aceeasi dimensiune. Daca ai doar o tava, imparti cantitatile din ingrediente la 2 si faci de doua ori compozitia de tort (adica nu lasi compozitie in asteptare).
Formele se tapeteaza cu hartie de copt (este o compozitie curgatoare), se ung cu unt si se tapeteaza o parte din nucile maruntite si pe peretii tavilor.
Faina se amesteca cu condimentele, praful de copt si sarea.
Separat se bat ouale cu zahar pana se spumeaza apoi se adauga pe rand uleiul, laptele batut si vanilia. Se incorporeaza amestecul de faina si se mixeaza bine. La final se adauga merele, morcovul si nucile ramase.
Cuptorul se incalzeste, apoi se coc blaturile pana cand trec testul scobitorii. Se scot din tava cu fundul in sus (ca sa fie complet plate) si se lasa la racit.

Crema caramel de mere
o cana de suc de mere (200 ml)
150g + 200 g zahar
200 g unt

Sucul de mere se fierbe cu 150 g zahar, pana devine siropos (nu foarte legat, ca la dulceata). Se caramelizeaza 200 g zahar care se stinge cu siropul de mere si se lasa la fiert pana se leaga sirop (acum ca la dulceata). Se adauga untul si se mai lasa la fiert 5 minute dupa ce untul e topit de tot.
Crema trebuie sa se raceasca bine de tot. Va fi o crema curgatoare chiar si cand e rece, nu te speria.
Se monteaza tortul astfel: blat, crema, blat, crema. Trebuie o farfurie de tort cu margine ridicata pentru ca se va scurge din crema. Deasupra se orneaza cu frisca si nuci prajite.
Se serveste a doua zi, iar la servit se ia cu lingura si din crema scursa in care trebuie "sa inoate" tortul. Tot ce pot sa va spun este ca noua ne-a placut foarte mult! :)

Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Anca gasiti pe blogul Gradina din farfurie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu