Foi cu miere

Reteta de la Roxana Ciobanu
Ingrediente:
Pentru foi:

50 gr untura
5 linguri miere
3 linguri zahar
2 oua
3 linguri lapte
7 gr praf de copt
un praf de sare
450-500 gr faina
2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie


Pentru crema:

450 ml lapte
3 linguri zahar
3 linguri amidon
2 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
150 gr unt 85% grasime
1 borcan mic de gem acrisor (eu am folosit de prune)
zahar pudra

Mod de preparare:
Foile: (pentru o tava de 24/37 cm)
Intr-un bol punem ouale, zaharul, mierea, zaharul cu pastai de vanilie si untura.
Toate acestea le batem cu un tel pe baie de aburi.
Adaugam laptele, apoi dam bolul deoparte si il lasam sa se racoreasca putin compozitia.
Presaram praful de copt, sarea, apoi faina treptat, pana obtinem un aluat omogen si usor de lucrat.

Nu il framantati prea mult pentru ca o sa devina prea elastic, este suficient 3-4 minute.
Impartim aluatul in patru parti egale.
Luam prima foaie, o intindem direct pe dosul tavii, o intepam cu furculita si o coacem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 5-6 minute. La fel procedam si cu celelalte. Le lasam sa se raceasca.
Crema:
Mixam galbenusurile cu zaharul, amidonul, 5-6 linguri de lapte si semintele de la pastaia de vanilie.
Restul de lapte il punem la fiert cu pastaia de vanilie, cand da in clocot, scoatem pastaia, incorporam amestecul de galbenusuri, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa, ca o budinca.
Tragem crema de pe foc, o acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.
Peste crema rece, punem untul, de la temperatura camerei, taiat bucatele. Mixam pana obtinem o crema fina.
Asezam prima foaie intr-o tava, punem jumatate din crema si o nivelam.
Venim iar cu foaie, gemul (cautati sa folositi unul mai putin curgator, al meu era cam moale), foaie, restul de crema si ultima foaie.
Presam putin cu mana si dam prajitura la rece. O pudram cu zahar si servim.
Sa aveti pofta!
Mai multe retete delicioase de la Roxana gasiti pe blogul ei, Rocsy in bucatarie 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu