Mini cozonacei cu nuca


Reteta de la Roxana Ciobanu

Ingrediente:
Pentru aluat:

750 gr faina
250 gr zahar
4 galbenusuri
1 cana lapte
40 gr dojdie
70 gr unt
coaja rasa de lamaie
2 pliculete zahar vanilat
1 praf de sare

Pentru umplutura:

1 castron nuca macinata
2 albusuri
2 linguri cacao
lapte caldut
5-6 linguri zahar
2 lingurite esenta rom
1 lingura coaja rasa de lamaie
3-4 linguri stafide
1 ou pentru uns
zahar pudra

Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Untul il topim si il lasam sa se raceasca.
Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte.
Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina.
Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam.
Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri.
La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute.
Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma.
Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde.
La final incorporam stafidele.
Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale.
Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand.
Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele.
Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8, apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu.
Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.
Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute.
Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii.
Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.
Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi.
Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu