Mamoul sau prajitura cu curmale



Reteta de la Liliana Bolbol

Prajitura este superdelicioasa, necesita rabdare, dar ezultatul este pe masura. Se fac 2 bile, una de aluat, una de curmale si se introduc una in alta...suna magic, dar nu este, ci astfel iese prajitura.

Ingrediente:
aluat: 2 si 1/2 cani de gris, 200 gr de unt topit, 2-3 linguri de apa de flori, 3 linguri lapte, 10 gr de drojdie dizolvata in lapte caldut, mirodenii ca: o lingurita de seminte de cardamon zdrobite fin, 1 lingurita de mahlab ( de la magazinele arabesti, da gustul specific acestui desert, este miezul unei seminte de cirese amaruie zdrobit, se poate inlocui cu migdale amare)
umplutura: 1 kg de curmale date prin blender, cateva odata sa se zdrobeasca usor sau daca aveti un blender puternic puteti pune mai multe ca sa nu va strice motorul , o lingura plina de scortisoara pudra, 1 lingurita de cuisor zdrobit, un strop de praf de ghimbir.
Mod de preparare:
1. Se amesteca bine grisul cu untul topit fierbinte si se lasa sa stea 1 ora. Se adauga apa de flori, laptele si semintele de cardamon pisate si se lasa la loc caldut inca 3-4 ore ca grisul sa se inmoaie si sa se dizolve incat sa semene cu faina, adica sa fie omogen.
2. Se pregateste umplutura: se face o pasta din curmale cu scortisoara si cuisorul pudra si daca este lipicioasa se adauga scortisoara atat cat poate aduna pe suprafata ei , adica se tavaleste prin scortisoara si se framanta bine, apoi iar se pune in scortisora pudra pasta pana cand pot fi modelate bilute de marimea unei nuci, nelipicioase.
3. Se fac bile de aceeasi marime cu umplutura din aluat, daca este moale aluatul se pune un strop de faina , daca este prea tare se adauga apa de flori ca sa poata fi modelat bine. Bilele de aluat si bilele de umplutura sunt de aceeasi marime.
4. Se pot face si fara forma speciala , in palma se modeleaza astfel: se pune bila de aluat care se apasa cu degetul in mijloc ca sa faca loc un loc gol pentru bila de umplutura , apoi se acopera pasta de curmale cu aluat , se aplatizeaza in palma si se fac cateva modele cu furculita deasupra , doar pentru decor. Se pun in tava de cuptor. 4. Daca aveti forma, se procedeaza astfel: se pune bila de aluat si se apasa in mijloc ca aluatul sa imbrace peretii, se pune bila de pasta de curmale si se aduce aluatul peste umplutura , se apasa bine in forma si se bate apoi forma de masa ca sa iasa , se pun in tava de cuptor la distanta unele de altele ca sa nu se strice forma la copt.
5. Se coc la foc mic in cuptor preincalzit la 180 grade cam 10-15 minute sa se intareasca, dar nu prea mult si apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit se pudreaza cu zahar pudra si se pot servi cu ceai. Sunt o prajitura specifica, delicioasa pentru sarbatorile arabe si nu numai.
Reteta se gaseste pe blogul meu(3 bucatari in bucatarie tot al meu a fost...dar s-a transformat in ceea ce este azi): What's for lunch, Lily?
Mai multe retete delicioase de la liliana gasiti pe blogul ei What's for lunch, Lily?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu