Tort cu mousse de iaurt si fructe de padure




Reteta de la Gabriela Gitoi

Este cel mai racoros tort care l-am mancat vreodata! Poate am mai spus asa ceva despre anumite torturi ale mele, dar ca asta nu e nici unul! Parol! Are exact cantitatea de zahar care trebuie si suficiente fructe de padure incat sa-l faca nici prea acrisor nici prea dulce.

Ingrediente: forma 24 cm

Blat:

4 oua
1 varf de cutit cream of tartar (sau un praf de sare)
4 linguri zahar
4 linguri cu varf faina

Crema:
400 ml iaurt natural (6% grasime)
350 ml frisca (35% grasime)
3 linguri cu varf zahar pudra
20 gr gelatina granule

Jeleu fructe de padure:
350 gr fructe de padure congelate (sau proaspete)
4 linguri zahar tos
(se va lua din gelatina de la crema si se va adauga in piureul de fructe)

Pt. decorat:
150 ml frisca
fulgi de cocos

Mod de preparare:

Blat de pandispan:
Se separa albusurile de galbenusuri iar albusurile se bat spuma cu un varf de cutit cream of tartar (sau doar un praf de sare). Acest cream of tartar este o pudra alba care va ajuta ca albusurile sa se bata extraordinar de bine!
Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana la dizolvarea completa.
Adaugam apoi si galbenusurile pe rand, apoi, cu ajutorul unei spatule sau tel in forma de para, incorporam faina cu miscari de jos in sus ca sa nu iasa aerul din aluat.
Preincalzim cuptorul la 180ºC si coacem blatul (aprox. 15 -20 min) intr-o forma de tort cu diamentru 24 cm pe care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt.
Il lasam la racit pe un gratar si apoi il ytaiem in doua.

Jeleul de fructe de padure:

Punem intr-o craticioara fructele de padure impreuna cu zaharul si fierbem cca 10 min. la foc mic pana se dizolva zaharul. Lasam apoi fructele sa se raceasca putin apoi le pasam in blender. Le lasam deoparte pana pregatim crema de iaurt.

Crema:
Punem gelatina la hidratat in apa calduta (cat sa o acopere cu 2 degete). Dupa 10 min. o dizolvam pe baie de abur sau la microunde 30 de secunde.
Mixam frisca pana cand se intareste, dar nu mixati in exces pentru ca se poate taia! O mixati atat cat sa fie ferma!
Masuram iaurtul apoi vom pune in iaurt jumatate din cantitatea de gelatina dizolvata si omogenizam bine (gelatina si iaurtul trebuie sa aiba aceeasi temperatura!)
Restul de gelatina il punem in jeleul de fructe si omogenizam bine.
Amestecam frisca cu iaurtul (turnam treptat iaurt in frisca) apoi vom cerne cate o lingura de zahar pudra si amestecam dupa fiecare.
Turnam jumatate din cantitatea de jeleu in crema si o omogenizam cu acesta (crema va avea o culoare roz si un gust deosebit)

Intr-un inel detasabil special pentru torturi (sau forma cu inel si fund detasabil) vom pune primul blat peste care turnam jumatate din crema apoi jumatate din jeleul ramas si il intindem usor cu lingura prin crema sa faca irizatii.
Punem si cel de-al doilea blat si deasupra restul de crema cu jeleul ramas prin care tragem cu lingura ca si la primul strat.
Bagam tortul la frigider minim 4 ore ca sa se intareasca bine crema.
Blatul nu necesita insiropare deoarece este foarte pufos si usor.
Dupa ce timpul de racire s-a scurs, scoatem inelul detasabil cu grija (eventual tragem cu lama unui cutit pe margini ca sa se desprinda frumos, daca e nevoie, nivelam ulterior)
Ornam cu nuca de cocos pe margini iar deasupra eu am facut niste moate de frisca peste care am presarat inimioare de zahar, voi puteti sa il ornati cum va place mai mult!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine


Un comentariu:

  1. Ff bun.eu il fac cu blat de cacao si mousse de ciocolata neagra

    RăspundețiȘtergere