Tarta cu crema de lamâie, bezea si blat de biscuit


Reteta de la Didi- Food design

Un desert mai bland, dulce-acrisor, binevenit dupa festinul din zilele de sarbatoare care tocmai au trecut. Variante de astfel de tarte sunt mai multe, de data aceasta am optat pentru o reteta selectata din "Cartea Regală de Bucate", carte din care gatesc unii dintre bloggeri in cadrul proiectului "Cina Regală" de la Palatul Elisabeta.

Am mai adaugat afine in crema, gustul dulce -acrisor al acestor fructe este in armonie cu crema de lamaie si imbogatesc aspectul. Eu nu le-am amestecat odata cu crema ci le-am "infipt" in ea dupa ce am intins-o pe blat, de teama sa nu-i schimb culoarea galbena in cazul in care as fi incorporat fructele in toata crema. Am folosit lapte condensat preparat de mine in premiera dar nu va dau reteta inca, vreau sa mai incerc o a doua varianta si voi inregistra pe cea care va fi mai pe placul meu. Voi, puteti folosi lapte condensat cumparat sau, gasiti retete diverse in blogosfera culinara.

Am folosit lapte condensat indulcit pentru ca se pune multa zeama de lamaie. Astfel am echilibrat gustul pronuntat acrisor. De aceea, am preferat sa nu acopar cu bezea toata suprafata tartei. In plus de asta, din punct de vedere estetic, mi-a placut sa vad si din oglinda cremei "impanata" cu afine. Daca folositi lapte condensat neindulcit, obligatoriu acoperiti toata suprafata cu bezea. Trebuie sa folositi lapte condensat dintr-acela livrat in conserva metalica (cel consistent, gros), celelalte la sticla, etc., sunt prea fluide.

Este foarte important sa folositi tava de tarta cu fund detasabil daca vreti sa o scoateti intreaga pe platou. Eu n-am avut si am taiat-o in sferturi ca sa o pot scoate pentru ca blatul este unul oarecum fragil si se poate rupe dar puteti portiona fara grija pentru ca se tine ca orice blat.

INGREDIENTE
pentru o tava de 24-26 cm (daca este mai mare, proportionati macar blatul pe masura ca sa nu ramana prea subtire si sa se sfarame)
BLAT
250 gr biscuiţi simpli
125 gr unt (am pus 130 g)-la temperatura camerei
CREMA
4 gălbenuşuri de ou
400 ml lapte condensat (trebuie sa folositi lapte condensat dintr-acela livrat in conserva metalica (cel consistent, gros), celelalte la sticla, etc., sunt prea fluide.
200 ml zeamă de lămâie (3-4 lamai)
OPTIONAL: 2 linguri zahar, in cazul in care laptele nu este suficient de dulce
BEZEA (preparati doar pe jumatate daca nu acoperiti cu bezea toata suprafata, asa cum am optat eu)
4 albuşuri de ou
200 gr zahăr
OPTIONAL
200g afine (acum iarna, decongelate)

PREPARARE
Daca prepari dimineata devreme, cu o seara inainte pui la scurs afinele intr-o sita inoxidabila altfel, cu 3-4 ore inainte.
BLAT
1.Prepara laptele condensat sau sari peste acest pas daca il cumperi gata preparat.
2.Sfarama bicuitii destul de marunt. Eu am sfaramat la robot.

3.Amesteca biscuitii cu untul moale (la temperatura camerei) până se obţine o compoziţie omogenă. Eu tot la robot am amestecat.
4.Pe fundul unei tăvi detaşabile se aşează aluatul. In principiu nu trebuie unsa tava pentru ca aluatul are unt destul. Eu am pus benzi de hartie de copt ca sa ma ajute la scos dar nu a functionat pentru ca tava mea a fost de 28 cm si cred ca blatul a fost mai subtirel. Nu am obtinut informatia despre marimea tavii in timp util dar nu a fost grav. Se presează bine cu degetele pentru a deveni o crusta compacta. Opţional, se poate coace aluatul 5 sau 10 minute la 180 grade. Eu l-am copt 5 minute dar nu este necesar.

CREMA
1.Am stors la storcatorul electric de fructe lamaile.
2.Bati un pic gălbenuşurile cu mixerul si doua linguri de zahar daca laptele condensat nu este unul dulce.
3.Adaugi laptele condensat şi zeama de lămâie.
Optional: poti sa amesteci afinele in toata crema dar nu stiu daca nu isi schimba culoarea.
4.Asezi crema peste blatul de biscuiţi si nivelezi.
5.Infigi afinele din loc in loc in cazul in care nu le-ai pus in toata crema.

BEZEA

1.Bati albuşurile spumă fara zahar timp de 2-3 minute, apoi adaugi zahărul in transe reducand viteza la minim ori de cate ori il torni ca sa nu zboare, apoi iar maresti viteza la maxim.
2.Albuşul spumă il aşeazi în tavă peste blatul cu cremă cu ajutorul unui poş cu dui nu foarte mic sau punga groasa cu varful taiat cam de 1 cm diametru.
3.Tarta se dă la cuptor la 150 grade pentru 35 minute, până când bezeaua devine aurie. Atentie la cum coace cuptorul vostru daca este pe gaz. Eu dupa 7 minute am mutat tava pe treapta cea mai de jos pentru ca varfurile bezelelor incepeau sa se coloreze. Am pus protectie pe "vatra" cuptorului alte doua tavi suprapuse ca sa nu se usuce blatul prea rau in partea de jos. La poza a doua deja incepuse sa se intunece, de aceea s-a schimbat coloristica.
Se lasa pana se raceste complet, apoi se poate consuma. Eu am racit-o in balconul inchis.

Daca va ramane compozitie de bezea, nu trebuie sa va spun eu, formati pe hartia de copt mici bezelute si se coc (dupa ce ati scos prajitura) la 120 grd pentru cca 10-20 minute daca sunt micute dar verificati, cuptorul poate sa le arda repede.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu