Ciorba cu tarhon si afumatura


Reteta de la Monya

Ingrediente:
3 l apa,
500 gr afumatura (coaste de porc de curte in cazul meu, cunoscute si sub denumirea de "scarita" in magazine),
4 cartofi mari,
2 morcovi,
1 pastarnac,
2 cepe (la fel de mari precum cartofii),
1,5 l bors de casa (umplut la chiup de lut, cu tarate si crengute de visin - trebuie neaparat sa postez reteta),
1 mana fidea/taitei,
2 fire tarhon verde,
2 fire de leustean verde,
ulei, sare si piper.

Pt. dres (daca se doreste - la noi nu a fost cazul):
100 gr smantana,
1 galbenus.

Pt. servire:
ceapa rosie, ardei iute, mamaliga rece.
Preparare:

Intai si-ntai punem coastele (dupa ce le-am taiat) la fiert impreuna cu apa, avand grija sa adunam spuma (daca face) din cand in cand.
Sa nu care cumva sa va vina in gand sa aruncati prima apa, sa spalati totul de spuma si sa puneti din nou la fiert, ca faceti o MARE greseala: se duce naibii pe teava chiuvetei gustul bun de afumatura si ramaneti cu apa chioara - am patit-o eu o data.
Taiati ceapa marunt si o puneti la calit cu 2-3 linguri de ulei.
Celelalte legume le curatati, le spalati si le taiati cuburi / felii (cum va doreste inimioara).
Dupa ce ati fiert coastele vreo juma` de ora, adaugati ceapa si restul de legume si mai lasati la fiert. Cu vreo 10 minute inainte de final, adaugati taiteii / fideaua si borsul (dupa gust - in functie de cat de acru va place, sau o cere situatia -la noi :D ).
Mai dati 2-3 clocote puternice si adaugati tarhonul si leusteanul taiate marunt.

Mai multe retete delicioase de la Monya gasiti pe blogul ei Monya`s

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu