-120 g margarina
-100 g zahar
-300 g faina(mai mult sau mai putin)
-50 g fistic zdrobit mai grosolan
-2 oua
-esenta de vanilie
-un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru blat,pentru o tava de 30/40 cm:
-5 oua
-5 linguri de faina
-5 linguri de zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru crema de iaurt:
-200 g iaurt grecesc
-200 g frisca lichida
-150 g zahar pudra
-3 foi de gelatina
-sucul de la o lamaie
-o esenta de vanilie
-visine dintr-un compot,borcan de 800 g
Ingrediente pentru decor:
-o lingura de zahar tos
-50 g ciocolata alba
Mod de lucru:
Mai intai vom pregati un blat simplu:Separam ouale si albusurile le batem spuma tare cu zaharul si praful de sare.
Mai intai vom pregati un blat simplu:Separam ouale si albusurile le batem spuma tare cu zaharul si praful de sare.
Apoi adaugam galbenusurile,amestecam la viteza mica cu mixerul,de cateva
ori,apoi adaugam faina si coaja rasa de lamaie.Acum vom amesteca usor
cu o paleta,fara sa scoatem tot aierul din spuma de ou.
Punem compozitia intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si
punem la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 25 de min.Cand
este gata,lasam la racit .
Pentru crusta:
Intr-un bol,frecam margarina cu zaharul.Adaugam ouale si esenta de vanilie.Amestecam si apoi vom adauga faina amestecata cu praful de sare si vom framanta cu mana.Ne va iesi un aluat vartos pe care il vom lasa la frigider cam 30 de min.
Intr-un bol,frecam margarina cu zaharul.Adaugam ouale si esenta de vanilie.Amestecam si apoi vom adauga faina amestecata cu praful de sare si vom framanta cu mana.Ne va iesi un aluat vartos pe care il vom lasa la frigider cam 30 de min.
Cat se odihneste aluatul,vom pregati o forma sa coacem crusta.Dintr-un
carton,de la o cutie de bomboane,mai mare, vom confectiona un tub cu un
diametru de 18 cm si o inaltime de 20 cm.Capsam imbinarile si il
imbracam cu folie de aluminiu.Folia sa fie mai lunga decat tubul,pentru a
putea indoi marginile,in interior.
Pe masa de lucru,presaram faina si punem bucata de aluat.Intindem intr-o foaie,groasa cam de 5 mm.
Pe masa de lucru,presaram faina si punem bucata de aluat.Intindem intr-o foaie,groasa cam de 5 mm.
Rulam foaia de aluat in jurul tubului si imbinam marginile,lipindu-le cu
ou batut.Fisticul il vom taia cu cutitul marunt si il presaram pe masa
de lucru.Apoi trecem forma prin fisticul maruntit,nu inainte de a unge
cu ou batut.
Punem intr-o tava infainata si punem la cuptorul de dinainte incins,cam
30 de min.la foc mediu.Cand este gata,lasam sa se raceasca,desfacem
marginile la folia de aluminiu si tragem forma de carton afara.Cu
grija,scoatem si folia de aluminiu si crusta este gata.
Dupa diametrul crustei,vom decupa din blatul ce l-am pregatit,3 cercuri.
Le lasam la o parte si vom pregati crema:
Gelatina o punem la rehidratat dupa instructiunile de pe plic.Iaurtul il amestecam cu zaharul si esenta de vanilie.Dupa ce gelatina s-a rehidratat,o dizolvam in zeama de lamaie,calda,la care am mai adaugat 2 linguri de apa si o adaugam la compozitia de iaurt.Tot amestecul il adaugam,cate putin la frisca batut,mixand mereu.
Gelatina o punem la rehidratat dupa instructiunile de pe plic.Iaurtul il amestecam cu zaharul si esenta de vanilie.Dupa ce gelatina s-a rehidratat,o dizolvam in zeama de lamaie,calda,la care am mai adaugat 2 linguri de apa si o adaugam la compozitia de iaurt.Tot amestecul il adaugam,cate putin la frisca batut,mixand mereu.
Montarea tortului:
Pe un platou vom pune crusta cu fistic,in picioare.In interior,cu grija vom pune primul blat.
Pe un platou vom pune crusta cu fistic,in picioare.In interior,cu grija vom pune primul blat.
Peste vom pune un rand de crema de iaurt,apoi visine din compot apoi iarasi crema,presand usor cu o lingura.
Punem apoi al doilea blat si insiropam bine cu zeama de la compot si
iarasi crema,visine,crema.Peste ultimul blat nu punem, decat un pic de
crema,doar adat cat sa se acopere blatul.
Decorare:
Ciocolata alba,o topim la baie de abur si cu o lingura,turnam ciocolata pe marginea tortului,formand dare,ca si cand ar curge ceara topita.
Ciocolata alba,o topim la baie de abur si cu o lingura,turnam ciocolata pe marginea tortului,formand dare,ca si cand ar curge ceara topita.
Pentru flacara lumanarii,am topit o lingura de zahar si pe o
farfurie,unsa cu putin ulei,am pus un betisor de plastic si la unul
dintre capete am pus zaharul topit,dandu-i forma de flacara.Cand s-a
intarit,am deslipit usor si am atasat decorul in mijlocul tortului.
Un tort mai migalos, dar delicios.....facut pentru ziua mea!
Mai multe retete delicioase si foto pas cu pas de la Janet, gasiti pe blogul ei In bucatarie la Janet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu