Lapte de pasăre


Reteta de la Mihai Tamas

Laptele de pasăre este un desert de care nu te mai saturi să-l mănânci. Ne aminteşte cu drag de copilărie şi prepararea lui este relativ uşoară.
Ingrediente
1 l lapte
5 ouă
200 g zahar
2 pliculeţe zahăr vanilinat
3 linguriţe făină

Mod de preparare
Laptele se pune la fiert cu 100 g de zahăr şi cu zahărul vanilat. Între timp ouăle se separă şi albuşurile se bat spumă tare, incorporând restul de zahăr – spuma trebuie să fie foarte tare.
Când laptele fierbe se dă focul mic şi cu o lingură se ia din albuş şi se pun bulgării în lapte. Se fierb 2 minute pe o parte, se întorc şi se lasă încă 2 minute. Se scot cu spumiera într-un castron mare sau în castronele mici. Când am terminat albuşul, laptele se ia de pe foc şi se lasă la răcit 10-15 minute. Între timp amestecăm gălbenuşurile cu 3 linguriţe de făină.
Când laptele s-a răcit puţin, turnăm puţin în gălbenuşuri să aibă aceeaşi temperatură cu laptele. Amestecăm până se omogenizează, punem laptele din nou pe foc mic şi adăugăm gălbenuşurile amestecând bine. (După această operaţie se strecoară compoziţia într-o oală curată dacă ramân mici gogoloaşe de gălbenuş cu făină sau bucăţele de albuş).
Se ţine pe foc mic amestecând continuu până începe să se îngroaşe sau se face testul pe lingura de lemn – când scoasă din cremă se poate face o dâră cu degetul şi lasă urma, e ok sau se mai lasă maximum 2 minute. Crema fierbinte se toarnă în bolul (bolurile) cu bulgări de albuş şi se pune la rece. Se serveşte rece. Spor la gătit!

Mai multe retete de la Mihai gasiti aici: http://bucatarul.andanapan.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu