Paine - specialitate cu cartofi


Reteta de la Rita Ilies

Cunoașteți deja pasiunea mea pentru procesul de fabricație al pâinii. Aluaturile mi se par cele mai minunate ”pastiline”; se pot modela în sute de feluri și pot face din timpul petrecut în bucătărie o activitate specială pentru mămici și copii, stimulându-le acestora din urmă creativitatea.
Azi am încercat pâine cu cartofi. O pâine mai altfel, veți vedea și de ce. :)

Ingrediente:
1 kg făină
drojdie în funcție de temperatura camerei unde dospește aluatul ( știți deja: cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât cantitatea de drojdie e mai mică )
1 lingură rasă cu sare de mare
50 g ulei de măsline călduț
5 cartofi medii pentru aluat
16 cartofi medii pentru umplutură
apă călduță cât cuprinde
Pentru început fierbem cartofii în apă cu sare, între timp pregătim restul ingredientelor.
Într-un castron încăpător cernem 900 g de făină, restul o lăsăm pentru a presăra pe masa de lucru sau pentru adaos, dacă e nevoie. Cu o lingură facem un locșor unde punem drojdia dizolvată în apă călduță și uleiul. Pe margine presărăm sarea având grijă să nu ia contact direct cu drojdia.
Când s-au răcit, adăugăm cartofii rași și frământăm aluatul până devine compact, apoi lăsăm la dospit. Eu frământ mereu în vasul Tupperware și știu că aluatul e numai bun de copt atunci când sare capacul.
Odată dospit, împărțim aluatul în patru părți egale.
Pe rând, luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cu sucitorul. Peste el presărăm câte patru cartofi rași, puțină sare și piper. Rulăm ca și la cozonac, apoi prindem toate cele patru capete și le împletim. Eu am mutat pâinea în tavă, pe hârtia de copt, după ce am împletit-o. Voi puteți s-o împletiți direct în tavă.
Am copt pâinea timp de aproximativ o oră și jumătate la 180 de grade și am tăiat-o imediat după ce-am scos-o din cuptor. :) N-am mai avut răbdare să se răcească.
Poftă bună!
Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul ei Culinary Rainbows


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu