Tort cu crema de prune


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente

Blat
5 oua foarte mari (xl)
12 lg cu varf zahar tos
6 lg cu varf faina
50 g cacao
2 lg ulei
1 praf de sare
optional 1 lgt rasa praf de copt

Crema 1
350 g prune2 lg zahar
260 g marshmallows
400g frisca lichida
2 lgt zahar

Crema 2
300 g crema de mascarpone si ciocolata
200 g frisca lichida (pilos)
1 lgt zahar tos

Sirop
50 ml sirop concentrat de capsune
150 ml apa plata


Cum procedam:
Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 2 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.

Crema 1
1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min, dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de prune bine racita.


Crema 2
Mixam frisca lichida cu zaharul apoi o incorporam cu o spatula in crema de mascarpone si ciocolata.

Asamblare
Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune (crema 1), apoi a doua felie, insiropam, punem restul de crema 1 apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru cel putin 2-3 ore.
Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema 2 si introducem in frigider pentru cel putin 4 ore (recomand pana a doua zi).

S-aveti pofta!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu