Prajitura Krantz


 Reteta de la Violeta Postolache   

Ingrediente: (pentru cca 24 bucati)

pentru blat:

10 albusuri
250 gr zahar pudra
300 gr miez nuca
6 linguri faina
pentru crema:
10 galbenusuri
150 gr zahar pudra
300 gr unt
pentru krantz:
100 gr zahar tos
100 gr miez nuca

Mod de preparare:

Batem albusurile spuma tare.
Adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
Macinam miezul de nuca si il punem peste albusurile batute.
Omogenizam cu ajutorul unei spatule.
Adaugam faina, putin cate putin si incorporam.
Tapetam tava cu hartie de copt ( atentie, obligatoriu veti folosi hartie de copt!) Impartim aluatul in trei parti egale si intindem o parte in tava pe hartie de copt, dupa care il nivelam cu o spatula.
Dimensiunile tavii: 25*35.
Dam la cuptor pana se rumeneste usor pe margine. Coacem toate trei blaturile si le lasam deoparte sa se raceasca pe hartie.
Batem galbenusurile cu zaharul pana compozitia devine cremoasa.
Punem galbenusurile pe foc si amestecam continuu pana ce compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Batem spuma untul si incorporam crema de galbenusuri rece, putin cate putin pana obtinem o crema consistenta.
Desprindem hartia de copt de pe blat. Ca sa fie mai usor le puteti intoarce cu fata in jos.
Asezam primul blat pe o tava.
Crema o impartim in trei parti egale. Intindem o parte peste primul blat in strat uniform.
Continuam astfel si ultimul strat de crema il vom pune deasupra, peste ultimul blat.
Caramelizam zaharul tos intr-o craticioara. atentie sa nu il ardeti fiindca va deveni amar. Cand zaharul este caramelizat adaugam nucile si mai lasam 1 minut pe foc amestecand astfel incat toate nucile sa fie trecute prin caramel.
Intindem in strat subtire pe o hartie de copt nucile caramelizate si le lasam sa se raceasca. Le rupam bucati.
Le macinam apoi la robot si presaram deasupra prajiturii, acoperind in intregime stratul de crema.
Dam la frigider pentru cel putin cateva ore, apoi le taiem cu un cutit bine ascutit.

Mai multe retete delicioase de la Violeta gasiti pe blogul www.caietulcuretete.com 

6 comentarii:

  1. in blat nu se pune praf de copt?,iar nucile ptr. zaharul caramelizat se pun samburi intregi sau taiati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu de regula nu se pune praf de copt mai ales ca astai un blat de albus si nucile mai bine zis rupte caci orcum le dai la robot dupa ce le-ai caramelizat .:D

      Ștergere
  2. Samburii intregi sunt un pic cam mari, parerea mea..... dupa mine le-as pune taiate!

    RăspundețiȘtergere
  3. am facut-o si eu . Crema mi-a iesit foarte moale de ce? ca o smintina.

    RăspundețiȘtergere
  4. crema ti-a iesit moale depinde daca ai respectat procedura..galbenusurile frecate cu zahar apoi puse pe foc mic si frecate pina se ingoasa si lasate sa se raceasca bine daca nu in contact cu crema de unt se moaie si nu cred ca se mai poate repara chiar daca ulterior se raceste iar galbenusurile frecate pe foc pina se ingoasa compozitia ca sa nu stricam totul eu as face deasupra la un alt vas cu putina apa care fierbe adica baiemaria dureaza mai mult dar e sigur

    RăspundețiȘtergere
  5. Blatul(foile)daca s-au racit nu se mai desprinde hartia de copt de pe el!Am facut-o si eu si mi-a trebuit mai bine de 30 min ca sa desprind hartia de pe el,cu un cutit de filet!Sugerez sa coaceti foile pe dosul tavii unse si tapetate cu faina si sa le desfaceti cu un cutit cat timp sunt f calde.Eu asa fac la Dobos!

    RăspundețiȘtergere