Paine cu (multi) cartofi


Reteta de la Enyedi Sandor

Am folosit masina de paine ca malaxor :)
300 +/- cartofi fierti in coaja se lasa la racit, se curata si se razuiesc marunt.
Impreuna cu 2 linguri de ulei (pentru prelucrabilitate), 1 lingura de otet (sa nu am surprize in loc de 25 gr. de drojdie folosesc 40 g, otetul "dizolva" excedentul ramas la dospire si se evapora la coacere, excluzand gustul de drojdie!!!) si 20 gr. de sare se introduc in cuva.
Paralel cu racirea se prepara o maia rapida din 100 ml lapte caldut, 3 linguri de faina, 1 lingurita de zahar si 40 gr. drojdie proaspata, se lasa sa creasca cca 15 min.
In cuva se pun 400 gr. de faina si se porneste programul taitei sa se amstece cat-de-cat.
Daca maiaua e gata se goleste vasul in cuva si se reporneste masina de paine pe "taitei". Se lasa sa lucrezze 10 minute fara nicio suplimentara cu lichid ca umiditatea din cartofii fierti sa iasa complet. Aproape sigur aluatul va fi unul ud si lipicios (nu prea va semana cu aluat de paine) dar se completeaza cu faina pana se va face un aluat putin elastic si nelipicios. (Daca aluatul este tare...completati cu putina apa calduta, dar la mine inca nu a fost cazul.
Se scoate aluatul din cuva si cu mana se face o "minge" care se pune inapoi in cuva.
Se lasa la odihna (predospire) 30 minute.
Se porneste din nou pe "taitei" pana ajunge la dimensiunea initiala.
Se scoate din nou din cuva, se "formateaza" ca o franzela, se pune intr-o forma potrivita ca marime tapetata cu hartie de copt (se poate si in forma unsa cu untura/ulei si faina, dar hartia e mai prectica si se poate si refolosi de cateva ori)
Se lasa la dospit 45 minute in loc caldut (eu am pus pe modulul superior din bucatarie, cum punea si bunica cozonacii)
Intre timp se incalzeste cuptorul la 240 gr.C, cu un vas plat de apa in incinta de coacere

Daca a crescut suficient (de min 2 ori volumul) se cresteaza SUPERFICIAL cu un cutit bine ascutit in 3-4 locuri se umezeste suprafata cu un pulverizator si se pune in cuptor.
Se coace 15 min la 240 gr. dupa care se reduce temperatura la 200 gr. (Daca va place mai ars, reduceti la 220 gr.)
Eu mai pulverizez apa cand ajunge la culoare aurie (2-3 jeturi peste aluat, 9-10 jeturi pe peretele cuptorlui) si 2-3 jeturi la terminarea coacerii, odata cu scoaterea painii.
Se scoate din forma si se lasa la racit pe un grilaj de lemn sau pus "in cruce", cu partea superioara in jos pe forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu