Galaktompoureko– placinta greceasca cu gris si ciocolata


Reteta de la Bubulina Gospodina 

Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
Pentru crema:
1 litru lapte
50 gr gris fin
80 gr amidon de porumb
180 gr zahar
4 oua
200 gr ciocolata cu 65% - 75% cacao
Pentru sirop:
450 ml apa
650 gr zahar
250 gr unt topit pentru a unge foile

Am cumparat o revista cu retete saptamana trecuta si nu aveam cum sa nu incerc reteta asta. Galaktompoureko traditional imi place foarte tare dar asta parca e si mai si. Pentru crema, punem toate ingredientele intr-o oala, in afara de ciocolata. Amestecam bine cu telul, la foc mediu pana cand crema s-a ingrosat bine, apoi o luam de pe foc si adaugam bucatelele de ciocolata.

Amestecam bine pana cand toata ciocolata e topita si preincalzim cuptorul la 170 de grade.

Ungem bine cu unt, o tava cu dimensiunile de 30 x 25 cm, apoi asezam o foaie de placinta. O ungem cu unt si trecem la urmatoarea si tot asa pana cand punem jumatate de pachet de foi.

Turnam crema, taiem excesul de foi si pe restul le impaturim cum se vede in fotografie. Punem restul de foi, exact la fel cum le-am pus pe primele. Adica punem o foaie, o ungem cu unt, punem inca o foaie si tot asa.

Taiem excesul de foi si portionam placinta dar doar la suprafata! Dam la frigider pentru o jumatate de ora si apoi o coacem la 170 e grade pentru aproximativ 1 ora.

Intre timp, facem siropul din ingredientele date mai sus. Din momentul in care incepe sa fiarba, il mai lasam pe foc inca 5 minute, apoi il lasam sa se raceasca.

Cand scoatem placinta din cuptor, turnam siropul racit si lasam placinta sa se odihneasca peste noapte. NU IN FRIGIDER!

Asta e tot! O bunatate, va promit!

Mai multe retete delicioase de la Bubulina Gospodina gasiti pe blogul ei www.bubulinagospodina.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu