Tort Tuxedo



Reteta de la Gabriela Gitoi


Acest tort se numeste ” Tuxedo” deoarece este alb si negru exact ca un “Tuxedo” (in romana = smocking). Eu il cumpar aici dintr-un magazin care se numeste Costco si unde gasesti o sumedenie de prajituri delicioase, este foarte ciocolatos (a se vedea ingredientele), foarte decadent si divin de bun! Va avertizez totusi, ca are multa ciocolata si, pentru cei bolnavi cu inima, nu prea este recomandat .

Vreau sa zic doua cuvinte si despre blat, reteta am gasit-o pe foodnetwork postata de Betty Croker care este foarte recunoscuta pentru retetele de dulciuri in Statele Unite si Canada. Dupa mine, este cel mai bun blat, extrem de simplu de facut si extrem de bun, umed, potrivit de dulce (as putea spune chiar perfect), moale, nu trebuie insiropat, are o culoare superba…si, va va placea atat de mult, incat o sa il mai folositi, cu siguranta, si la alte torturi/ prajituri. Se poate consuma si ca atare.

Ingrediente: pentru o forma cu diametrul de 24cm (cantitati in grame si cani/cups de 250 gr)

Blaturi:
250 gr faina (1 3/4 cani faina)
80 gr cacao ( 3/4 cana cacao)
400 gr zahar (2 cani zahar)
2 oua mari
1 lingurita praf de copt
2 lingurite bicarbonat de sodiu
125 ml ulei (1/2 cana ulei)
250 ml lapte batut sau iaurt (1 cana)
125 ml cafea proaspata91/2 cana cafea)

Crema ganache neagra:
200 gr ciocolata amaruie (55%cacao)
200 ml frisca lichida
Crema ganache alba:
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca lichida

Crema ganache pentru imbracat tortul:
125 gr ciocolata cu lapte (sau amaruie)
50 gr ciocolata alba (optional)
175 ml frisca lichida

Glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
1 lingura miere

Mod de preparare:

Blat: mentionez ca blatul inainte de coacere este foarte lichid! asa trebuie sa fie si se va coace negresit la temperatura mica de 160ºC (sau 350ºF in cuptor cu ventilatie)

Preincalzim cuptorul la 160ºC.
Ingredientele uscate (faina, zaharul, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul) le vom cerne si le punem impreuna intr-un castron separat apoi le amestecam cu un tel sau cu o lingura ca sa se amestece bine. Daca avem robot de bucatarie, le putem pune direct in vasul acestuia si mixam cateva secunde.
Ingredientele lichide (inclusiv ouale)le punem in alt vas si le turnam peste cele uscate apoi mixam bine pana la incorporare.
Tapetam 2 tavi de tort cu foaie de copt si turnam jumatate din compozitie in fiecare.
Introducem in cuptor si coacem aprox. 35 – 40 min, pana trec testul scobitorii.
Se scot usor din forme, dupa ce s-au racit cca 15 min. apoi le punem pe un gratar sa se raceasca in totalitate.

Este obligatoriu sa coacem 2 blaturi, nu unul, deoarece este foarte greu de taiat! Daca nu aveti 2 forme de tort, atunci le veti coace separat!

Crema ganache neagra:

Punem frisca lichida intr-o craticioara de inox si o punem la incalzit la foc mic.
Cand s-a infierbantat, punem ciocolata rupta bucatele si lasam 1 minut sa se odihneasca, apoi amestecam cu telul pana cand devine o crema omogena si lucioasa.
Bagam recipientul cu crema la congelator pentru aprox. 15 -20 min.
Dupa ce s-a racit, batem crema cu un mixer electric pana devine pufoasa si se deschide la culoare. Crema ganache neagra se va intari mai bine decat crema alba.

Crema ganache alba si crema ganache pentru imbracat tortul:

Vom urmari acelasi procedeu ca si la crema ganache neagra, Atentie doar, crema alba are nevoie de mai mult timp de racire decat cea neagra si va fi mai moale.
Daca vreti, puteti sa faceti o singura crema ganache neagra, dar pastrati cam un sfert pentru acoperit tortul.
Asamblare tort:

Punem primul blat pe un platou pentru torturi, intindem crema ganache neagra si nivelam. Daca vi se pare moale, bagati tortul la frigider cca. 30 min.
Peste crema ganache neagra vom pune crema ganache alba, dam iar tortul la frigider aprox. 30 de min. apoi punem cel de-al doilea blat deasupra si ornam cu restul de crema ganache ramasa. (tortul trebuie nivelat frumos cu crema) Introducem tortul la frigider pana pregatim glazura.

Glazura:

Pentru glazura, punem frisca la infierbantat, pe foc mic, apoi adaugam ciocolata, lasam 1 minut sa se odihneasca si omogenizam cu un tel pana ciocolata s-a topit. Adaugam si o lingura de miere si amestecam bine.
Lasam glazura la racit la temperatura camerei, apoi o turnam peste tort si o lasam sa se scurga bine.
Topim si ciocolata alba pe baie de abur sau la microunde (verificata din 15 in 15 secunde) si o turnam din loc in loc peste glazura.
Cu ajutorul unei scobitori vom intinde ciocolata alba in forme circulare prin glazura de ciocolata neagra pentru a crea acel efect, frumos, irizat.
Cand taiem tortul, neaparat vom introduce lama cutitului in apa fierbinte pentru cateva secunde, altfel tortul nu se va taia perfect, crema se va lipi de lama cutitului iar blatul va parea sfaramicios!
Modul de preparare nu este deloc dificil, dimpotriva, cremele se fac toate la fel, cat si glazura. Singurul inconvenient este timpul de asteptare pana se racesc cremele ca sa putem asambla tortul. Dar merita incercat, este cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat pana acum. Cu mana pe inima!

Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela gasiti pe blogul ei www.gabrielacuisine.ro


5 comentarii:

  1. Temperatura este gresita! 350 Fahrenheit in Celsius este = 177 Celsius. Fiti atenti!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, cred ca 160 grade era cam putin la un cuptor electric.. Dar tortul e f interesant, eu am sa-l fac cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Panseluta draga mea, ai dreptate! imi cer scuze pentru greseala!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun si chiar usor de preparat. Intradevar, dureaza putin datorita timpului de asteptare cu racirea cremelor insa mi-am ocupat timpul cu altele prin bucatarie. Am incercat si varianta fara cafea (apa+rom) si a iesit mai dulce. Multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere! si eu iti multumesc ca l-ai incercat! in general cafeaua intensifica gustul ciocolatei si ii estompeaza dulceata! ma bucur ca ti-a placut! Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere