Ciabatta




Ce ne trebuie

500 g faina
1 plic de drojdie uscata
400 ml apa calduta
3 linguri de ulei (preferabil de masline)
1 lingurita de rozmarin uscat, maruntit (nu praf)
1 lingurita de zahar
2 lingurite sare
optional, cateva masline taiate bucati mici

Cum se fabrica
Faina se cerne intr-un vas si se face o gaura la mijloc.

Rozmarinul se amesteca cu uleiul (si maslinele) si se adauga la faina. Drojdia si zaharul se dizolva in 350 ml apa calduta si se toarna peste faina. Se amesteca aluatul cu lingura, iar cand incepe sa se lege se adauga sarea dizolvata in restul de apa. Se amesteca cu lingura pana se omogenizeaza (este un aluat moale si hidratat, de aceea se amesteca cu o lingura).

Se lasa acoperit la dospit 2 ore, intr-un loc caldut. Se asterne hartie de copt in tava, apoi se pudreaza hartia cu faina. Cu mare grija se transfera aluatul din vas pe hartia de copt, avand grija ca partea de sus sa ramana in sus. Este important sa nu rasturnam aluatul pentru a nu sparge bulele de aer formate, bule care vor da aspectul caracteristic ciabattei dupa coacere.

Se pudreaza bine aluatul cu faina, se taie in 2, iar cu mainile pudrate cu faina se modeleaza usor si cu atentie in forma plata si usor alungita.

Se introduce un vas cu apa in cuptor si se incalzeste cuptorul la 220 grade. Se coace 30 minute, apoi se micsoreaza focul si se mai lasa 10 minute.

Se mananca cu pofta.

Pofta buna!


Mai multe retete delicioase de la Anca gasiti pe blogul Gradina din farfurie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu