Reteta de la Alina Bogdan
Ingrediente:
-6 foi napolitana de 19x28 cm
-4 oua
-200 g unt
-250 g nuca maruntita
-400 g zahar
-esenta rom
Mod de preparare:
Intr-un bol se mixeaza ouale cu 150 g zahar pana se topeste zaharul. Se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca bine. Chiar daca mai raman bucatele de unt nu este nicio problema.
Intr-o cratita se pune la foc mic 250 g zahar pentru a se carameliza. Atentie sa nu ardeti zaharul. Acesta este caramelizat cand capata o culoare aurie de chihlimbar.
Peste zaharul caramelizat se toarna amestecul de ou si unt. Se adauga putin cate putin amestecand incontinuu. La inceput va face o spuma dar amestecand foarte bine devine iar crema.
Se tine crema pe foc mic timp de 15 minute pana se ingroasa. In tot acest timp se amesteca incontinuu pentru a nu se lipi.
Se ia cratita de pe foc si se adauga nuca maruntita si esenta de rom. Puteti inlocui nucile cu migdale sau alune.
Se pune o foaie de napolitana pe un tocator, se intinde bine crema lasand liber cam un centimentru fata de margine, se pune alta foaie, se preseaza usor si tot asa.
Daca tocati nuca mai grosier turnati un strat mai gros de crema si folositi numai 2 sau 3 foi. Daca in schimb maruntiti bine de tot nuca puteti folosi 4 sau 5 foi.
Eu am tocat nuca cam grosier si am facut 2 tipuri de napolitane. Mai intai am folosit 4 foi de napolitana, insa dupa ce am ansamblat napolitana a trebuit sa o presez foarte bine si sa o las mai mult timp la rece pentru a se lipi bine. Apoi am folosit doar 2 foi si s-a dovedit a fi o alegere mai buna. Data viitoare voi folosi mai putine foi de napolitana.
Se acopera napolitana cu o hartie si se aseaza o greutate deasupra ca sa se preseze bine.Se da la rece pentru 3-4 ore.
Se taie dupa preferinte in patrate sau romburi.
Pofta buna!
Mai multe retete de la alina gasiti pe blogul ei Dulciuri si nu numai
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu