Tort cu mere intregi



Reteta de la Alina Bogdan


Ingrediente:
-6 mere
-5 oua
-7 linguri zahar pentru caramel
-5 linguri zahar pentru blat
-2 linguri zahar pentru pudrarea merelor
-5 linguri faina
-4 linguri gem gutui
-1 lingura ulei
-1 lingura apa rece
-1 pliculet praf de copt
-100 g nuca
-stafide
-scortisoara
-esenta de rom, vanilie

Ingrediente sirop:
-250 ml apa
-150 g zahar
-2 linguri esenta rom

Mod de preparare:
Intr-o cratita emailata de 23 cm , in care urmeaza sa faceti tortul, se pun 7 linguri de zahar si se caramelizeaza. Atentie sa nu ardeti zaharul. Apoi se imbraca peretii vasului cu zaharul ars. Se roteste cratita astfel incat zaharul sa acopere intreaga suprafata.

Se lasa cratita deoparte sa se raceasca zaharul.
Intre timp se curata merele de coaja, se scoate casuta cu samburi si se rostogolesc intr-un amestec de 2 linguri de zahar si o lingurita de scortisoara.
Intr-un castronel se face un amestec din 4 linguri gem, nuca, stafide si o lingurita de rom. Este atat de bun acest mix incat nu m-am putut abtine si am furat vreo 2 lingurite.
Se aseaza merele in cratita, se umplu cu amestecul de gem si se dau in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 30 de minute.
Intre timp se prepara blatul.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se amesteca usor cu o spatula de jos in sus.. Se adauga uleiul si apa rece.
In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.
Se amesteca faina cu praful de copt si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.
Se toarna compozitia peste merele coapte si se reintroduce vasul in cuptor la o temperatura de 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Se face testul scobitorii pentru siguranta.

Cat timp se coace blatul se prepara siropul astfel: intr-o cratita se fierb la foc mic zaharul si apa pana ce cantitatea de sirop se injumatateste. Se ia vasul de pe foc si dupa un minut se adauga o lingura de esenta de rom.
Imediat ce se scoate tortul din cuptor se toarna siropul.
Peste cratita in care s-a copt tortul se aseaza un platou (eu am folosit unul din lemn) si se rastoarna cu o miscare rapida si ferma.
Tot zaharul caramelizat intra in blat si-i ofera tortului un gust deosebit.

Se orneaza dupa preferinta si inspiratia de moment.
Un tort pur si simplu delicios! Merele coapte si zaharul caramelizat formeaza "o pereche perfecta".
E un tort economic si tare usor de facut. Nu trebuie sa aveti experienta sa faceti asa ceva. In plus e o solutie salvatoare in cazul in care aflati ca in cateva ore aveti musafiri la masa.
Puteti sa-l pregatiti si pentru masa de Craciun in cazul in care sunteti obosite si nu doriti sa mai stati ore intregi in bucatarie pentru a pregati un tort.

Pofta buna!

Mai multe retete de la alina gasiti pe blogul ei Dulciuri si nu numai


6 comentarii:

  1. Dumneavoastră aţi spus aşa: "Peste cratita in care s-a copt tortul se aseaza un platou (eu am folosit unul din lemn) si se rastoarna cu o miscare rapida si ferma."întreb- imediat ce am scos tortul din cuptor? nu trebuie să se răcească puţin ca să se aşeze pe un platou? Vă mulţumesc! - Întreb deoarece vreau să învăţ să îl fac cum trebuie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună seara! Dumneavoastră aţi spus aşa în reţetă: "Imediat ce se scoate tortul din cuptor se toarna siropul.
    Peste cratita in care s-a copt tortul se aseaza un platou (eu am folosit unul din lemn) si se rastoarna cu o miscare rapida si ferma." Dar vă întreb nu este riscul ca să se rupă atunci când îl punem fierbinte în platou? Adică nu trebuie lăsat să se răcească? Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred ca are nimic nici daca se raceste. dar in mod normal si daca e cald se poate intoarce pentru ca nu ar trebui sa fie lipit de tava. Din pacate reteta nu este a mea si poate un sfat mai bun l-ati putea primi de la cineva care l-a facut.

      Ștergere
    2. am urmat intocmai reteta si modul de preparare si a iesit perfect

      Ștergere
    3. nu se lasa la racit, ca se intareste caramelul, se rastoarna imediat , ca siropul caramel sa intre in blat. eventual il mai lasati asa cam un minut rasturnat cu cratita pe el, apoi ridicati cratita de pe tort. eu asa fac si e super !

      Ștergere