Prajitura cu foi de zahar ars


Reteta de la Simona Patras

Ingrediente:

Pentru foi:
* 2 galbenusuri
* 300 g zahar
* 180 ml ulei
* 180 ml lapte
* 1 lingurita bicarbonat de sodiu
* faina cat cuprinde

Crema de vanilie:
* 500 ml lapte
* 180 g zahar
* 200 g unt
* 100 g ciocolata alba
* 3-4 linguri amidon
* 1 pastaie de vanilie (esenta de vanilie)

Crema cu gem de prune si nuci:
* 500 g gem de prune cu nuci
* 150 ml frisca lichida
* 100 g ciocolata neagra

Pentru decor:
* 100 g ciocolata neagra
* 100 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Preparare foi:
Galbenusurile se mixeaza cu 150 g zahar si apoi adaugam uleiul.
Cantitatea de zahar ramasa se caramelizeaza si se stinge cu 180 ml lapte.
Dupa ce s-a topit caramelul in lapte se adauga bicarbonatul de sodiu,se lasa cateva minute sa se raceasca si se
pune peste galbenusuri.
Se adauga faina pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale.
Din fiecare parte intindem o foaie care se coace pe dosul tavii(unsa cu putin unt si tapetat cu faina) in cuptorul
preincalzit la 180 grade timp de 15 minute.

Preparare crema de vanilie:
Intr-un vas se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata.
Se adauga amidonul si se amesteca energic ca sa nu se formeze cocoloase.
Dam de pe foc si adaugam ciocolata alba rasa.
La sfarsit incorporam untul la temperatura camerei amestecand foarte bine compozitia.
Crema obtinuta se lasa la frigider aproximativ 2 ore.

Preparare crema cu gem de prune si nuci:
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se lasa cateva minute sa se raceasca.
Intr-un bol mixam frisca impreuna cu ciocolata topita.
Adaugam gemul de prune si nuci amestecand foarte bine.
Crema obtinuta se lasa la frigider aproximativ 2 ore.

Asamblare prajitura:
Pe un platou asezam prima foaie apoi crema de prune si nuci, a doua foaie, crema de vanilie,si ultima foaie.
Deasupra intindem un strat subtire de frisca si decoram cu ciocolata rasa si modele de zahar caramelizat.
Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se taie dupa preferinte.
Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Simona gasiti pe blogul ei Simona's passion blog


Un comentariu: