Alba ca zapada


 Reteta de Maria Udrea


INGREDIENTE

Pentru foi:
4 galbenusuri
4 linguri zahar
10 linguri lapte
10 linguri ulei
1 plic praf de copt
1 varf lingurita bicarbonat
Sare
Esenta de lamaie
750 gr faina
Pentru crema:
1,500 ml lapte
10 linguri faina
6 linguri zahar
300 gr unt
4 albusuri
4 plicuri zahar vanilat
coaja si zeama de la o lamaie.

MOD DE PREPARARE RETETA ALBA CA ZAPADA

Pentru foi am frecat galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat treptat uleiul, laptele, sarea si esenta, apoi faina amesecata cu praful de copt si bicarbonatul. Am framantat un aluat elastic si nelipicios pe care l-am dat la rece pentru 30 minute.
Am impartit aluatul in patru parti egale si am intins patru foi pe dosul unei tavi de 24/36 cm si le-am copt la 180 grade cate 7-8 minute fiecare.
Pentru crema, am pus intr-un vas faina cu zaharul si putin lapte rece si am omogenizat bine. Restul de lapte l-am pus peste compozitia cu faina putin incalzit. Am potrivit cu sare am pus coaja rasa de lamiae si am fiert la foc mediu mestecand continuu pana cand s-a ingrosat ca o budinca.
Am ridicat de pe foc si am pus untul, amestecand bine pana la topirea untului.
Am dat la rece.
Albusurile le-am batut cu putina sare si zaharul vanilat, am adaugat zeama de lamaie, apoi le-am incorporat in crema racita punand putin cate putin pana s-a format o crema aerata.
Asamblare: in tava pe dosul careia am copt foile, am pus folie alimentara, apoi prima foaie de prajitura, 1/3 din crema, a doua foaie, am presat bine peste crema, apoi am intins cea de-a doua treime din crema, foaie, restul de crema si ultima foaie. Am acoperit cu folie, am pus niste greutati peste si am dat la rece. S-a inmuiat in cateva ore si am portionat.


2 comentarii:

  1. nu imi place cu albusurile in crema, eu fac fara, pun si zeama de lamaie in crema.

    RăspundețiȘtergere