Tort cu vin rosu si pere


Reteta de la Liana Toma

Ingrediente:
Pentru aluat:
200g unt,
125g zahar,
1 plic zahar vanilat Dr.Oetker,
4 oua,
250g faian,
2 lingurite rase praf de copt Dr.Oetker,
3 lingurite cacao Dr.Oetker,
1 lingurita rasa scortisoara macinata,
100 ml vin rosu,
100g ciocolata neagra rasa,
100g migdale/nuci macinate.

Pentru crema:

400ml frisa lichida,
1 cutie de crema de branza cu smantana Delaco(140g)
25g zahar pudra Dr.Oetker,
1 plic gelatina Dr.Oetker,
o jumatate de para fiarta in vin rosu.

Pentru orant:
6 pere Abate mijlocii,
300 ml vin rosu,
75g zahar,
1 baton de scortisoara,
1 anason stelat.

Pentru decor:

1 plic Tort-gelee transparent/rosu Dr.Oetker,
1 lingurita zahar,
250 ml suc de pere/vin rosu/apa.

Mod de preparare:

1.Pentru aluat: se amesteca untul cu mixerul la viteza maxima, pana se obtine o crema omogena. Se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ouale pe rand,cate unul la jumatate de minut.

2. Se amesteca faina cu praful de copt, cacaoa, scortisoara si se incorporeaza in amestecul obtinut anterior.
Se adauga vinul rosu, ciocolata rasa si migdalele/nucile macinate.

Aluatul se toarna intr-o forma de copt cu diametrul de 26 cm, unsa si tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptor, la 180 de grade pentru cca 35 de minute.

3. Blatul se desprinde de forma si se lasa la racit pe un gratar pentru prajituri. Apoi se taie o data blatul pe orizontala.

4. Pentru ornat se decojesc perele, se taie jumatati, se scot samburii si se incrusteaza de mai multe ori cu cutitul pe partea incovoiata. Vinul rosu se fierbe intr-un vas cu zaharul, -eu am folosit wokul Delimano, foarte incapator-
batonul de scortisoara si anasonul stelat, se adauga jumatatile de pere si se calesc aproximativ 10 minute, intorcandu-le din cand in cand...dar cu grija, ca-s fragile, sa nu le stricati. Eu le-am lasat mai mult de jumatate de ora la foc mic, ca sa se patrunda bine si sa nu fiu nevoita sa le intorc de prea multe ori.Se ia vasul de pe foc si se lasa perele sa se raceasca in lichidul in care au fiert.

5.Perele se scurg intr-o sita, se strange lichidul si se pastreaza 250ml pentru prepararea tort-gelee-ului...mie mi-au mai ramas doar 100ml, dar am adaugat vin rosu proaspat, cum ar veni ;-) Sau puteti folosi suc de pere sau chiar si apa. Daca folositi apa, va recomand sa utilizati un tort-gelee rosu ;-)

6.Pentru crema: se dizolva gelatina, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se bate foarte bine frisca lichida, se adauga crema de branza cu smantana, Ceva fin, pufos de la Delaco, zaharul si gelatina in fir subtire si se amesteca continuu.
Se da la rece pentru un sfert de ora, ca sa se intareasca putin si ca sa se poata intinda pe blat.
Trei linguri de crema se pun deoparte intr-un sprit.

7. O jumatate de para fiarta in vin rosu se taie cubulete si se inglobeaza in restul de crema.

8. Blatul de jos se aseaza pe un platou de tort. Crema de frisca cu branza se distribuie deasupra acestuia si se netezeste. Se pune deasupra a doua jumatate de blat si se preseaza usor. Jumatatile de pere crestate se pun deasupra cu varfurile inspre interior.

9. Se prepara Tort-gelee cu vinul rosu/sucul de pere/apa, conform instructiunilor de pe ambalaj si se distribuie peste pere. Se lasa sa se intareasca cca 30 minute.

Tortul se decoreaza cu crema de frisca pastrata.

Mai multe retete delicoase de la Liana gasiti pe blogul ei Pe masa din bucatarie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu