de inspiratie Chef Stephan Vadnjal , "Dolce Vita" , Österreichs Bester "Italiener" , mit Liebe Grüsse !
Pentru inghetata avem nevoie de:
400 ml. lapte
100 ml. smantana de frisca proaspata
1 pastaie de vanilie
5 galbenusuri de ou
50 g. zahar brun
1 lingura de ulei de masline
Pentru rosiile caramelizate avem nevoie de:
1 pastaie de vanilie
150 ml. ulei de masline cu aciditate redusa de cea mai buna calitate
400 g. de rosii cherry de gradina
1 lingura de zahar brun
1 lingura de aceto balsamico redus (se poate inlocui cu crema de balsamico sau balsamico simplu)
Pentru inghetata:
Despicam cu varful cutitului pastaia de vanilie pe lungime si o punem la fiert in amestecul de laptele si frisca pe care il aducem la fierbere , moment in care luam de pe foc vasul si lasam sa se extraga aroma timp de 10 minute, dupa care scoatem afara vanilia.
Batem galbenusurile cu zaharul pana se fac spuma si se albesc la culoare. Le amestecam cu frisca si laptele si le punem din nou la foc mic pana cand incepe sa se ingroase amestecul cu grija sa nu ajunga la fierbere (verificam cu "testul rozei"). Luam de pe foc amestecul si adaugam lingura de ulei de masline, amestecand bine pana se emulsioneaza complet.
Se raceste la temperatura camerei. Se poate pune direct in masina de inghetata ( sau in congelator si se amesteca la interval de 30 minute pentru aerare ). Eu obisnuiesc sa o fac insa cu ceva timp inainte si o las la frigider pana se raceste bine , scurtand astfel timpul in care sta in masina de inghetata.
Pentru rosiile caramelizate:
Despicam pe lung pastaia de vanilie. Punem intr-o tigaie uleiul de masline si il incalzim usor, apoi punem vanilia in uleiul cald si o lasam 10 minute in asa fel incat sa se extraga aroma.
Punem rosiile in apa clocotita pentru aprox. 1 minut ( procedeul se numeste "blanchir"). Apoi le punem in apa rece si le decojim. Le asezam apoi intr-o tava pe hartie de copt si presaram zaharul brun deasupra. Apoi le stropim cu uleiul de masline in care am tinut vanilia.
Coacem rosiile in cuptor 1/2 ora la 150° C.
Le punem pe farfuria de servit si turnam deasupra lor cateva picaturi de balsamico ...apoi adaugam inghetata...e voila´.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu