Pizza Calzone


Reteta de la Elena Dintoiu  

 Pentru 5 pizza am avut nevoie de:

I. Pentru blat:

- 700 gr. făină,
- 350 ml. apă călduţă,
- 1 linguriţă sare,
- 1 linguriţă zahăr,
- 2 linguri ulei de măsline,
- 10 gr. drojdie.
II. Pentru umplutură:

- 500 gr. ciuperci champignon,
- 200 gr. măsline negre, fără sâmburi,
- 400 gr. şuncă presată,
- 2 cepe potrivite ca mărime,
- 500 gr. mozzarela.
III. Pentru sosul de tomate:

- 1 conservă de 840 gr. de roşii întregi, decojite în suc de roşii,
- 10 frunze de busuioc proaspăt,
- 1 linguriţă oregano,
- 2 linguri ulei de măsline,
- 1 linguriţă sare.
Începem cu prepararea blatului, întrucât este etapa care ne ocupă cel mai mult timp. Astfel, dizolvăm drojdia şi zahărul în apă călduţă şi o turnăm peste făină. Adăugăm şi linguriţa de sare, omogenizăm îngredientele şi apoi ne înarmăm cu răbdare şi forţă şi trecem la frămânatat pentru vreo 20 de minute pentru a da elasticitate blatului. Se formează din aluat o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la crescut pentru o jumătate de ora. Apoi impărţim coca în bucăţi a câte 200 gr. fiecare. Nouă ne-au rezulatat 5 plus una mică pe care n-am folosit-o pentru că n-am mai avut răbdare sa mai coacem o a şasea pizza.

Se dă bucăţilor formă rotundă, se acoperă iarăşi cu folie de plastic şi mai lăsăm vreo 20 de minute la crescut. După cele 20 de minute, introducem coca la congelator timp de 10 minute, pentru a fi mai usor de manevrat.
Întindem câte o foaie subţire din fiecare bilă de aluat, o asezăm în tava unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi o umplem direct acolo, pentru că bucătăria mea nu este utilată precum una profesională şi nu am fi avut cum s-o transportăm de pe masă în tavă. Astfel, pe jumătate de foaie, aşezam, 1/5 din ciuperci feliate subţire, ceapa tăiată julien, şunca feliată foarte subţire, iar feliile tăiate apoi pe jumătate, măsline, 2 - 3 linguri de sos şi apoi mozzarela rasă. Aşezăm peste umlutură cealaltă jumătate de foaie, capătând acum formă de semilună. Se apasă uşor cu degetele pe marginile celor două foi, pentru a le lipi cât mai bine, apoi se răsucesc spre interior.

Introducem tava în cuptorul încins şi o lăsăm la copt pentru 20-25 minute, până când s-a rumenit la suprafaţă.
După ce scoatem pizza din cuptor, o ungem la suprafaţă cu puţin ulei de măsline si cu sos de tomate. Acesta este foarte usor de pregătit: într-un bol turnăm roşiile cu tot cu sosul din conservă, frunzele întregi de busuioc, oregano, sare, ulei de măsline şi pasăm cu blanderul. Te lingi pe degete nu altceva!! Ce poate fi mai bun decât combinaţia de rosie cu busuioc?
Noi am servit pizza, alături de o sălăţică de roşii cherry, ceapă, castraveţi, ardei, salată, ulei de masline si sare.
Enjoy!!!

Mai multe retete de la Elena gasiti pe blogul Bucatar din pasiune      



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu