Amandine (2)


 Reteta de la Angela Lapadat   
Ingrediente blat:

- 6 oua
- 6 linguri zahar+2 linguri pentru ars
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao
- 1 fiola esenta rom

Ingrediente crema:

- 200 gr ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 gr unt
- 1 lingura cacao
- esenta rom

Ingrediente sirop:

- 100 gr zahar
- 100 ml apa

Ingrediente fondant:

- 250 gr zahar
- 75 ml apa
- 50 gr miere
- 150 gr ciocolata rasa


Incepem cu siropul de zahar ars, caramelizam cele doua linguri de zahar si inainte sa luam de pe foc stingem cu putina apa rece, apoi lasam la racit pana se dizolva caramelul.
Albusurile se bat spuma tare cu un strop de sare si cu cele 6 linguri de zahar. Separat mixam galbenusurile cu uleiul, romul si siropul de zahar ars. Turnam aceasta compozitie peste albusuri si omogenizam foarte usor cu o spatula. Adaugam si faina amestecata cu praful de copt si cacaoa si amestecam usor. Compozitia astfel obtinuta o turnam intr-o tava (25/35) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit circa 25-30 minute.
Intre timp pregatim crema, punem la topit ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul si smantana pentru frisca. Lasam pe foc mic pana ajunge la punctul de fierbere, amestecam pana la omogenizare, lasam sa se raceasca putin, adaugam romul si apoi dam la congelator minim 30 minute.
Cand blatul este gata il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in 2 parti egale si insiropam ambele parti cu siropul (racit) obtinut astfel: punem pe foc apa cu zaharul si lasam sa fiarba pana capata consistenta unui sirop.
Scoatem crema din congelator si mixam pana isi mareste volumul si se intareste. Umplem blaturile cu aceasta crema si dam la frigider pana pregatim fondantul.
Punem la fiert apa cu zaharul, cand capata consistenta unui sirop adaugam si mierea si mai lasam sa fiarba cateva minute. Pentru a afla daca este gata sau nu, punem intr-o ceasca apa rece si picuram putin sirop in el, daca se imprastie insemna ca mai trebuie fiert pana picatura de sirop ramane ca o perluta. Cand este gata, transferam vasul cu sirop intr-un vas cu apa rece si amestecam cu o lingura de lemn pana incepe sa se albeasca. Adaugam ciocolata rasa si amestecam pana la omogenizare. In cazul in care se ingroasa prea tare/se intareste, punem inapoi pe foc mic si amestecam continuu pana redevine moale cat sa putem imbraca amandinele. Eu am mai adaugat si cateva lingurite de smantana pentru frisca, pentru a putea lucra mai usor cu el.
Scoatem prajitura de la rece, o taiem cubulete si turnam pe fiecare fondant. Decoram dupa preferinte....
Este un desert dulceee, ciocolatooos si deosebit de delicios! :)

Pofta buna!

inspiratie:
http://dulciurifeldefel.blogspot.ro/

Mai multe retete delicioase de la Angela gasiti pe blogul Delicious Flavours 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu