Reteta de la Cosmin Ordean Boc
As vrea sa va impartasesc un secret...dar ce ma fac ca nu va mai fi secret atunci...pssst...veniti mai aproape sa va spun numai voua la ureche, dar promiteti sa nu mai spuneti la nimeni, bine?" este formula magica prin care transmitem informatia dorita in cel mai scurt timp posibil in cea mai larga arie posibila...
Buuun, sa revenim la secret, m-am hotarat sa devin bucatar real, nu ca n-as fi unul , dar particip la un concurs organizat de catre reteaua magazinelor Real cu ocazia lansarii vaselor de gatit vitroceramice din gama Pyroflam, care se pare ca au o multime de avantaje, printre care, materialul din care sunt realizate (dezvoltat initial de Nasa si apoi preluat de firma Arc International din Franta) care se curata foarte usor si are o stabilitate termica foarte mare care permite utilizarea lui succesiva si imediata in congelator si cuptor si viceversa...
Sunt foarte curios sa incerc si eu un vas din aceasta gama, de aceea raspund provocarii lansate de catre "Bucatar Real": http://www.real-hypermarket.ro/pyroflam/concurs-bloguri , si sper sa fiu unul dintre cele 45 de bloguri participante selectate, asa ca va propun sa facem o minunatie de lasagna cu sparangel pentru care vasul Pyroflam s-ar potrivi ca si turnat...in concluzie, gata cu vorba, sa trecem mai bine la treaba !
Avem nevoie de:
1 kg. sparanghel alb
60 gr. unt
750 gr. spanac
o ceapa verde
un catel de usturoi
o lingura de ulei de masline
piper proaspat macinat
40 gr. faina
9 foi lasagna
250 gr. mozzarella
putin unt pentru uns vasul
Sparanghel alb...ce frumusete!
Sanatos, gustos, simplu si bun!
Curatam sparanghelul in primele doua treimi de la baza ( eu folosesc un instrument special de curatat sparanghelul pe care l-am cumparat nu demult si pot sa va spun ca este o minune ).Nu uitam sa taiem cativa mm de la baza.
Punem intr-un vas mai larg ( eu folosesc o tigaie mai larga si cu marginile mai inalte ) la fiert 600 ml. de apa in care punem sare, o lingura de zahar si 10 gr. de unt. Cand clocoteste apa punem sparanghelul si il fierbem 5 minute, apoi scurgem apa (pe care o retinem pentru ca o vom folosi mai tarziu ), il clatim cu apa rece si il lasam in vasul strecurator.
Spanacul il curatam bine si il spalam. Maruntim fin ceapa si usturoiul. Intr-o oala incalzim putin ulei si dunstuim putin ceapa si usturoiul.Punem apoi in oala spanacul fara sa il scuturam de apa, acoperim cu un capac si il lasam la foc mediu pana se inmoaie ( 4-5 minute in medie ).Punem sare si piper dupa gust.
Pentru sosul Bechamel topim intr-o oala 50 gr. de unt si apoi punem faina mestecand continuu.Turnam gradat 1/2 din apa in care am fiert sparanghelul mestecand constant. Lasam cam 5 minute, la foc foarte mic sa fiarba sosul.Punem sare si piper.
Punem cuptorul sa se preincalzeasca la 180°C ( cu ventilatie 160°C ). Ungem peretii si fundul unui vas termorezistent (de exemplu Pyroflam) cu unt.Pe fundul lui asezam o foaie dubla de lasagne, peste ea un strat de sos bechamel, iar peste sos un rand de sparanghel peste care punem o parte din spanac. Repetam aceeasi succesiune inca de doua ori in asa fel incat deasupra de ultimul strat de foi sa fie un rand de sparanghel cu sos si spanac.
Peste acesta punem mozzarella taiata felii.
Punem la cuptor pe raftul din mijloc pentru 35-40 minute pana cand la suprafata capata o culoare frumoasa brun aurie...
Va place ? Va invit cu mare placere sa si gustati...veti fi surprinsi cu siguranta !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu