Gâteau au chocolat



 Gâteau au chocolat este in esenta lui un tort simplu de ciocolata care se zvoneste ca ar fi aparut undeva pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Amprenta pe care mi-am pus-o asupra lui a constat in introducerea unui element care sa contrasteze usor cu ciocolata, asa ca am adaugat zeama fructului pasiunii (maracuja). Iar la impresia artistica am plusat cu cateva decoratiuni din caramel.

Ingrediente pentru compozitie:
200 g ciocolata neagra (cu minim 70% cacao), tocata mare
200 g unt, moale
4 oua
150 g zahar tos
60 g faina
2 lingurite de praf de copt
6 maracuja (fructul pasiunii)
100 ml smantana dulce

Ingrediente pentru decoratiunile din caramel:
150 g zahar
40 ml apa
cateva alune de padure

Topiti la bain-marie ciocolata si untul si lasati-le putin sa se raceasca. Puneti pe foc un ibric cu smantana dulce si zeama si semintele de maracuja si lasati-le cateva minute sa infuzeze. Luati ibricul de pe foc si lasati-le si sa se raceasca.
Mixati ouale cu zaharul pana obtineti o compozitie usor galbuie si dubla ca volum. Incoporati treptat in compozitie faina amestecata cu praful de copt.
Porniti cuptorul si setati-l la 200 de grade. Inglobati crema de smanatana dulce si fructul pasiunii in ciocolata, dupa care adaugati-le peste amestecul de oua si faina.
Turnati compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si dati-o la cuptor pentru 30-35 de minute. Verificati-o cu o scobitoare.
Pentru caramel, puneti intr-o craticioara apa si zaharul si lasati la foc mic pana capata o culoare usor maronie. Luati de pe foc si lasati-l putin sa se raceasca. Scufundati usor cateva alune de padure in oala, apoi ridicati-le usor si sufland deasupra lor pana obtineti niste coditele de caramel. Pentru semicercul de caramel folositi un recipient circular de diametru mic uns usor cu ulei, ca sa puteti desprinde usor caramelul. Cu o lingura presarati caramelul pe o jumatate din recipient, avand grija sa faceti acelasi lucru si pe cealalta directie (cea perpendiculara). Mai lasati cateva minute, apoi desprindeti cu grija caramelul.

Mult succes si pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Mihai, gasiti pe blogul Placeri simple    



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu