Desi am mai postat o data aceasta reteta cu mult timp in urma,la cererea unor dragi prietene o sa o postez inca o data...pentru circa 60 de gogosi eu am folosit:
500 g faina , 2 oua , o lingura de zahar , o jumate de lingurita de sare , drojdie cat o nuca , coaja rasa de la o jumatate de lamaie , circa 300 ml lapte caldut , 50-60 ml ulei de floarea soarelui , 1 plic de zahar vanilat , zahar praf pentru pudrat.
Am pus faina,sarea , zaharul si zaharul vanilat in bolul mixerului(deobicei fac aluatul cu mana....imi place mai mult,dar azi aveam de facut mai multe lucruri si am hotarat sa folosesc mixerul)am amestecat bine,am adaugat ouale si coaja rasa de lamaie.
In laptele cald am pus drojdia proaspata ,am amestecat bine si am adaugat la faina.
Am adaugat si uleiul(cand fac aluatul cu mana imi umezesc din cand in cand mainile cu ulei in timp ce framant) putin cate putin si am lasat la mixat circa 10 minute(aluatul trebuie sa primeasca aer si sa nu se mai lipeasca de pereti vasului si de maini).Cand a fost gata am transferat aluatul care este nici moale dar nici tare intr-un vas mare,am acoperit si tinut la cald pana si-a triplat volumul(circa 1 ora jumate).
Am scos cate putin din aluat,am intins o foaie groasa de circa 1 cm(aici trebuie sa aveti mare grija...secretul unui aluat pufos si o gogoasa umflata este sa nu scoateti aerul din aluat in timp ce-l intindeti...facaletul nu trebuie apasat tare mai ales pe marginea aluatului),am taiat forme rotunde din aluat cu gura unui pahar.
Am intins bucatile de aluat pe o fata de masa curata si am mai lasat sa dospeasca inca 40 minute(pana si-au dublat volumul).
Am incalzit ulei(mult ulei)intr-o tigaie de teflon ...si cand uleiul s-a incins(am pus o bucata mica de aluat si a inceput sa sfaraie)am inceput sa coc gogoasele.
Am pus cate 4-5 bucati(asta pentru ca am o tigaie lata dar gogoasele trebuie coapte putine deodata) si am lasat sa creasca ,sa se umfle si sa prinda culoare.
Am scos gogoasele pe o farfurie si am pudrat fiecare gogoasa cu zahar praf.
Se lasa pe farfurie sa se raceasca putin(gogoasele nu se suprapun calde pentru ca se deformeaza si strica aspectul una alteia). Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu