Bors de sfecla rosie


Reteta de la Dana Burlacu

 Daca se pune problema preferintelor in materie de borsuri (si zic bors autentic) , borsul meu preferat este cel de sfecla rosie. Acolo unde am crescut, adica in Bucovina, borsul de sfecla se face destul de des si este plin de vitamine. Vitaminele vin din sfecla rosie dar si din borsul acru obtinut din tarate. Cand am venit in Iasi , studenta fiind , deseori la camin faceam acest bors ce era privit ca o mancare excentrica si bineinteles mancat cu repeziciune. Acum il fac baietilor mei pentru ca este si preferatul lor.
Simplu si delicios, iar culoare te imbie.....
Ingrediente:
- 1-2 sfecle rosii (depide de marime, una mijlocie este suficienta)
- 1/2 litru bors de tarate
- 4-5 cartofi mijlocii
- 1 morcov
- 1 radacina patrunjel sau o bucata telina
- 1 ceapa
- 1 legatura de patrunjel
- 4 linguri ulei
- Sare
- Smantana dupa gust
Mod de preparare:
Prima data ,sfecla curatata se da pe razatoarea mare si impreuna cu
borsul se pune la fiert potrivit cca 15 min. Daca nu aveti bors se poate folosi apa si o lingurita de sare de lamaie . Nu folositi apa simpla pentru ca sfecla isi pierde culoarea.
Intr-o oala puneti la fiert 2l apa si cartofii taiati cubulete. Apoi se adauga celelalte legume taiate cubulete mici precum si ceapa calita usor. Cand toate acestea sunt aproape fierte punem si sfecla fiarta cu tot cu borsul. Se asezoneaza cu sare dupa gust ia dupa ce da in clocot se inveseleste cu ceva smantana si patrunjel . Daca tineti post smantana o lasati pe alta zi. Trebuie sa recunosc ca smanatana ii rafineaza gustul dar su culoarea. Se serveste cu ceapa.
Ce sa va mai spun, acest bors acrut e nemaipomenit!
Mai multe retete delicioase de la Dana gasiti pe blogul Prajiturici si alte dulciuri 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu