Tort “Coacaza ratacita”

Reteta de la Anca Corduban


Ce ne trebuie

Pentru foi (7 la numar)
2 oua
1 cana de zahar (cana pentru apa)
60 g unt
2 linguri sirop sau jeleu de coacaze (se poate folosi orice alt sirop concentrat de fructe)
1 lingurita si jumatate de bicarbonat
3 cani si jumatate de faina (cana pentru apa)
coaja rasa de la o lamaie

Pentru creme (3 la numar)

1. Frisca: 1 l de smantana 20%
zahar pudra dupa gust
esenta de rom

2. Crema de lamaie:
200 g zahar
1 lingura coaja rasa de lamaie
100 ml suc de lamaie
8 galbenusuri
140 g unt, un praf de sare

3. Dulceata de coacaze:
un borcan de 370 g

Cum se fabrica (pare complicat, dar nu e chiar asa)

Foile: se bat ouale, se adauga zaharul, untul si siropul si se amesteca. Se pune vasul pe baie de aburi si se amesteca 15 minute pana cand se topeste tot zaharul. Se ia de pe foc, se adauga bicarbonatul, se da din nou pe baie de aburi pana isi dubleaza volumul, amestecand continuu (cam 5 minute). Se ia din nou de pe foc si se adauga faina si coaja de lamaie, apoi se framanta bine. Aluatul se imparte in 7 bile care se lucreaza pe rand. Cele care isi asteapta randul trebuie tinute la cald (spre exemplu pe vasul cu apa de la baia de aburi, dar fara foc). Foile se coc pe fundul de la forma de tort, asezat pe o alta tava, in cuptorul incalzit inainte. Se intinde cate o foaie subtire, ca cea de taitei de casa (cam 1.5 mm). Pe fundul de la forma de tort se aseaza o hartie de copt unsa cu ulei, apoi foaia. Coptul unei foi dureaza cam 5-7 minute, la foc potrivit (se rumenesc frumos si atunci sunt gata). Se coc toate foile si se lasa sa se raceasca.

Cremele: prima e frisca care se prepara foarte usor: se bate smantana usor, ca e grasa, se adauga zaharul (dupa gust) si esenta de rom. Pentru siguranta se pot adauga si 2 plicuri de intaritor de frisca.

A doua e crema de lamaie care se prepara astfel: se amesteca zaharul, coaja de lamaie si galbenusurile, apoi se adauga sucul de lamaie si un praf de sare. Se adauga unt si se pune la foc mic pana crema inveleste lingura, fara fierbere. Cand apar bule pe margini e gata (pentru incepatoare puneti crema la baie de aburi). Se ia de pe foc si se continua amestecatul inca 5 minute. Se trece prin sita si se lasa sa se raceasca bine.

Dulceata o cumparati .

Se monteaza alternand cremele si folosind dulceata un singur strat, intre 2 foi. Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza.

Pofta buna!



Mai multe retete de la Anca gasiti pe blogul Gradina din farfurie

Un comentariu:

  1. Suna tentant de-a dreptul sa descoperim ratacita coacaza!o sa fac prajitura !

    RăspundețiȘtergere