Zacuscă cu ciuperci

Retetea de la Voinea Georgiana si Iolanda


(mai multe fotografii pentru aceasta reteta gasiti aici)
4 kg gogoşari
3 kg ceapă
4 kg roşii
2 kg ardei capia
3 kg vinete
3 kg ciuperci (champignons, ghebe, pleurotus, ce preferaţi)
+ cimbru sau oregano uscat, foi de dafin, 1 lingură piper boabe, 2 linguri de boia dulce, 2 ardei iuţi (opţional), sare, 2 linguri de zahăr brun, o căpăţână mare de usturoi, 1,5 litri de ulei (preferabil de măsline)

1. Se coc vinetele, ardeii, roşiile. Se scot pieliţele şi seminţele. Se toacă ceapa şi gogosarii.
2. Se căleşte ceapa, apoi se adaugă gogoşarii şi se pune sare.
3. Vinetele se toacă sau se pasează în blender, la fel şi ardeiul (e important ca legumele să îşi păstreze textura, să nu devină o pastă). Se adaugă în cratiţă, apoi se adaugă toate condimentele şi se călesc pentru aproximativ 1 oră.
4. Se taie ciupercile, mai mărunt sau mai mare, cum vreţi. Se adaugă şi se lasă să fiarbă molcom 30 de minute, apoi se pun roşiile date pe răzătoare şi scurse.
Se lasă pe foc până se evaporă lichidul şi pasta este bine închegată (minim 40 de minute). Puneţi în borcane sterilizate, turnaţi un strat de ulei deasupra şi daţi la cuptor într-o tavă cu apă pentru 15 minute. Puneţi capacul cât sunt încă fierbinţi borcanele.
Se serveşte rece, pe pâine prăjită si stropită bine cu ulei de măsline extravirgin.Mai multe retete de la Georgiana si Iolanda gasiti pe blogul Sisters Kitchen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu