Cozonac sarat umplut cu ciolan, oua si hrean

 Reteta de lEnyedi Sandor  
Cozonac sarat umplut cu ciolan afumat/ suca afumata fiarta, oua si hrean...

Chiar e vechi si traditional maghiar...

Aluatul:
- 400 gr. faina cernuta in bolul mixerului
- 200 ml lapte tinut la temperatura bucatariei
- o lingura de zahar
- un galbenus
- 1,5 linguri de untura de porc
- 30-40 gr. unt sau margarina
- 1/2 lingurita mokka de sare

In mijlocul fainii se face un "crater" in care se pune drojdia faramitata, cam'juma' de detz de lapte si o lingurita de zahar si se lasa pana drojdia porneste din plin (cca 20 min)
Cand a crescut se adauga restul de ingrediente (mai putin untul/margarina) si se face un aluat mai "tarisor" ...cand pare OK se pune si untul, se lasa la dospit macar o ora la temperatura camerei.

Se pregatesc umpluturile:
1. 3-400 gr. ciolan afumat sau sunca fiarte, care se amesteca cu cca 60 gr. de branza topita
2. 2 oua fierte tari se taie cubulete, se adauga o lingura de mustar, alte 60 gr. branza topita si piper macinat (cat de mult suportati!)
3. Hrean proapspat razalit (dupa gust) si ultimele 60 gr. de branza topita

Toate se amesteca...

Aluatul crescut se intinde cu "merdeneaua" in forma cat-de-cat rectangulara, se taie in 3 si se pune umplutura.
Se "inchide" fiecare parte presand tare de tat, din cilindrii obtinuti se face o impletitura ca de cozonac.

Se unge cu un ou batut (eu am uns cu albusul ramas indoit cu lapte...dar io-s mai smutzig), se mai lasa vreo juma' de ora la crescut si se coace in cuptorul preincalzit la 230 gr.C 5 minute, dupa care se scade la 220 gr. C si se mai lasa 45. minute.
Se taie numai a doua zi, cand se intaresc toate!

E ceva de lucru, dar Pastele este unul singur intr-un an....si merita.

SARBATORI FERICITE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu